Az erőszakos mesék és következményei! - Varázslatos mesefilmek - Classic

Nem régen írtam erről egy bejegyzést, de most újra nézzük is át, hogy miért vannak erőszakos mesék és hogy ennek mik a következményei!

Sajnos sok helyen olvasom, de elég csak a TV-t nézni, egyre erőszakosabbak a mesék is , nem csak a filmek. Mást szinte nem is sugároznak, csak azt látni, hogy a mesébe törnek-zúznak, akár gyilkolnak is. Azért vannak más csatornákon próbálkozások, hogy vetítsenek egy Süsü a sárkányt, de már arra egy gyerek sem kíváncsi. Ugye X gyermek megnéz egy jó kis akció mesét, megmutatja Y-nak, és az meg a többinek, aztán a lavina el van indítva, hiszen az összes gyerek ezt látta és talán a legmerészebbek úgy gondolják, ha a mesében bűnt követtek el, akkor nekik is lehet. Az a szomorú, hogy én most csak a meséről beszéltem. Nem filmről!!! Lehetne utána járni hol kezdődött el ez az egész, talán a Dragon Ball óta, de nem az lett volna a megoldás, hogy egyre több ilyen mese szülessen meg. Sajnos az Anime mesék kiemelkedően durva jeleneteket tartalmaznak, persze tisztelet a kivételnek, hiszen ahogy egyszer kommentben is leírtam, Anime-k között is van tisztességes produkció.
Szóval ahogy próbálom ismételgetni magam, ez a sok gyilkolás, bűnözés, harcolás stb. nem tesz jót, időnként sajnos még a felnőtt embernek sem, de a gyereknek főleg.

A következményeit már jobb ha meg sem említem, hiszen emlékszünk a Dragon Ball című animációs mesére, ahol egy gyerek a főszereplő helyébe képzelte magát, hogy ő tud repülni, és kiugrott a nem tudom hanyadik emeletről. Sajnos szomorú vége lett a dolognak.

Azért én biztos vagyok benne, hogy nem csak ilyeneket gyártanak. Csak a szép mesefilmeket senki nem veszi meg, hiszen úgy gondolják, az erőszaknak több nézettsége lesz, ezért abból vetítenek inkább. Inkább a nézettség, mint a társadalom! Nem számít, hogy ezáltal a gyerekekből is az agresszivitást hozzák ki, de a nézettség meglegyen.

Nem nagyon akarnám tovább húzni a szót, hiszen mindenki sejti, hogy miért kellett ez a bejegyzés, de sajnos ez az igazság. A szülők sajnos megint nem tudnak erre koncentrálni a sok munka, akár családi veszekedések miatt, vagy a házimunkák miatt. Leültetik a gyereket a fotelbe, és a szülők sajnos csak a felszínt látják, hogy színes és mese, de sajnos a tartalmat csak a gyerek fogja meglátni...

A bejegyzés trackback címe:

https://varazslatosmesefilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr152390632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mayhem 2010.10.22. 20:45:17

A Dragon Ball jó anime csak nem kell komolyan venni.

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2010.10.23. 11:35:45

mayhem: persze mert te tudod, hogy nem kell komolyan venni! De kicsi gyerekek ezt máshogy látják. És sajnos mialatt a szülő észrevenné, hogy úristen a gyerekem ezt a durva filmet vagy mesét nézte már sajnos túl késő lett. Mert már egy csomó mindent megtanult belőle.

Je m'appelle Théo · http://www.theosblog.blog.hu 2010.10.30. 19:19:40

@Ernő88: sajnos páran meg is haltak ezért...bár én 5 éves voltam mikor ment a sorozat...mégsem ugrottam ki az emeletről, mert jön a "varázsfelhő"

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2010.10.31. 21:21:37

@Je m'appelle Théo: Az a baj, hogy én is néztem. Amúgy meg nem azzal van a baj, hogy adják, csak adják az ilyen meséket és filmeket olyan időben, amikor már valószínűleg már minden kicsi az ágyban van és durmol:) Tehát későn lehet adni az ilyeneket, de ne főműsoridőben! És sajnos valóban haltak meg ezért...

$zamóca & Yoghurt 2010.11.03. 13:15:54

öööööööööö ezek a gyerekek akik ezt komolyan vették agyhalottak-.-" én imádom az animéket a meséket japánt:) és nem veszem komolyan egyszerű a megoldás a ygerekenek inkább a minimaxot kapcsoljuk be sztem:DD

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2010.11.03. 18:13:33

@$zamóca & Yoghurt: Na azért ne legyünk ennyire durvák ha lehet:) Én most már arra is kezdek rájönni, hogy a legtöbb gyereknek az anime mesék tetszenek. Sokszor járok fórumokon, oldalakon ahol azt mesélik milyen jó anime mesét láttak... Én viszont maradok a hagyományos meséknél:) De szerintem még sokan mások is. A kommentet köszönöm!

fnitta · http://www.kismamatitkok.hu/website/ 2010.11.18. 12:32:18

Nekem az a véleményem, hogy a szülő felelőssége, hogy néz-e a gyermek tévét (nem a mesefilmekre gondolok itt, hanem a mindenféle műsorokra) és ha néz, akkor mit. Szerintem tudatosan kell meghatározni a tévé szerepét a családban. A gyerek ne nézze azt, ami a tévéből csak úgy folyik, mert nem neki valók a felnőtt műsorok. 2-3 éves kortól nézzen mesefilmet (előtte nem is érti) de lehetőleg a régi klasszikusokat dvd-ről (amelyek közül sokról itt a blogban is olvashatunk) A tévéműsoroknak csak jóval később van itt az ideje. Szeretettel ajánlom minden gyakorló szülőnek ezt a cikket: Tévézzen-e a gyerek? (linkeltem benne ezt a blogot, mert nagyon hasznos minden tudatos szülőnek, aki értelmes meséket keres a gyerek számára.)www.kismamatitkok.hu/website/index.php/Cikkek/A-baba-fejl%C5%91dese/tevezzen-e-a-gyerek.html
A jó mesék tényleg sosem múlnak el:))

fnitta · http://www.kismamatitkok.hu/website/ 2010.11.18. 12:37:58

Még annyit,hogy nem értek egyet azzal, hogy a kedves mesékre nem kíváncsiak a gyerekek. Ez olyan, mint amikor azt mondják, hogy a gyerek nem hajlandó brokkolit enni, mindig csak virslit kér. Kérdés, mint tanított neki a szülő? Szinte mindent tőlünk lesnek el. A jó példa ragadós, ahogy a rossz is. Nyilván nem lehet elkerülni, hogy megismerjék az erőszakos meséket is, de azért ha nem dobjuk be a gyeplőt, hanem odafigyelünk, hogy mikor, mit, és mennyit néz, azzal sokat teszünk értük.

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2010.11.18. 21:18:46

@fnitta: Köszönöm a véleményt és igazad van mindenben! A cikkedet pedig olvasom is:)

suzildi (törölt) 2010.11.19. 09:55:53

Nem tudom emlékeztek-e, hogy létezett egy-két olyan mese, amit talán ma nem is ismernek a gyerekek. pl. "Babszem Jankó", "Lencsi kisasszony". Gyermekkoromban apukám mesélte minden este, és nem úntam meg. Persze aztán a "Jancsi és Juliska", "Hófehérke", "Csipkerózsika" stb. valamikor a TV-ben ezeket is adták. Imádtam nézni! :)

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2010.11.19. 11:50:19

@suzildi: Persze, volta mit én is láttam kiskoromban. Jaj amit nagyon szerettem és kihoztuk Videotékából a Grimm meseválogatás kazettákat. Holle anyó, Brémai muzsikusok stb. Na azokat nagyon szerettem! Még mindig emlékszem rá!
süti beállítások módosítása