Világklasszikusok: Chip és Dale - A csipet csapat (1989) - Varázslatos mesefilmek - Classic

Bizonyára sokan emlékeznek a Magyar Televízió 1-es csatornája által sugárzott Walt Disney bemutatja című műsorra, ahol Disney rajzfilmeket, rajzfilmsorozatokat mutattak be. Nos, vasárnaponként mondhatni türelmetlenül vártuk testvéremmel együtt az ebben a műsorban bemutatott rajzfilmeket, és ezek között volt megtalálható egy olyan aranyos kis mesesorozat, amit úgy hívtak: Chip és Dale - A csipet csapat.
Most erről a meséről ejtenék szót a kedves nosztalgiázni vágyóknak!

A mese nem tartozott a számomra legnépszerűbbek közé, de tény, hogy egyetlen epizódot sem hagytam volna ki annak idején. A magyar főcímdalok általában sok rajzfilmsorozatba vittek olyan pluszt, ami miatt már csak leült az ember a képernyő elé nézni ezeket, és már ebből tudta, hogy nem fog unatkozni. A főcímdal számomra itt is varázslatos volt, ahogy pl a Kacsameséké is nagyon tetszett.
Kedvenc szereplőim közt voltak: Zümzüm a légy, és Kvarg Lipót izomegér, aki majd megőrült ha már csak a sajt illatát megérezte. Lentebb részletesen is írok pár mondatot a szereplőkről, úgyhogy aki nagyon de nagyon kíváncsi az görgessen lejjebb. A rövid visszaemlékezés után, nézzünk pár lényegesebb információt a rajzfilm kapcsán.

A Chip és Dale - A csipet csapat a Walt Disney Company animációs sorozata. A történet főszereplői, Chip és Dale, a három barátjukkal együtt mind detektívek. A koncepció egy kétórás egész estés filmként indult, maga a sorozatot viszont 1989 március 5-én kezdték sugározni a "Családi mozidélután a Disney-vel" blokk részeként. Összesen 65 epizód készült, az eredetei filmet A Csipet Csapat akcióba lép címmel öt részre bontva, folytatásokban sugározták.  Hazánkban 1991 és 1993 között vetítették a Walt Disney bemutatja című műsorban a Magyar Televízió 1-es csatornáján.
A történetben Chip Indiana Jones szerű kalapot és dzsekit visel, és a kis csapat parancsnoka. Karaktere is inkább mintha Indiana Jones és Sherlock Holmes keveréke lenne. Dale viszont piros és sárga Hawaii inget hord, aki a könnyelmű és vicces karaktert képviseli. Kedvenc szereplőim egyike, ahogy fentebb már írtam Kvarg Lipót, aki egy ausztrál izomegér, és egyenesen megőrül a sajtért és iszonyatosan retteg a macskáktól. A Csipet csapathoz az első küldetésük után csatlakozik. Következik Sziporka Hebrencs, aki egy fiatal egérlány, a csapat pilótája és műszaki szakértője. A sorozatból kiderül az is, hogy a két mókus fülig szerelmes belé, de ő sajnos nem érez többet irántuk barátságnál. A másik kedvenc szereplőm Zümzüm, a légy aki Kvarg Lipót csatlósa, és a csapat kabalája.
Gonosztevők is akadnak a történetben. Az egyik ilyen Pukkandúr, a macska keresztapa és négy szolgája, Girnyau a macska, Kotormány a patkány, Vakundok a vakond, és Bibircsók a zöld gyík. Niemand professzor sem a jók táborát erősíti, ő a történetben egy őrült tudós, és a csipet csapat leggyakoribb ellenfele. A kis csapat célja tehát, hogy jó útra térítsék ezeket a csirkefogókat, de ha mást nem, akkor legalább megállítsák őket gonosz tervükben.
A Csipet csapatot először 1991-ben mutatták be a Walt Disney Bemutatja című műsorban, az első 52 részt a még akkori Magyar Szinkron- és Video Vállalat szinkronizálta. A maradék 13 részt 1993 őszén adták le. Ekkor már viszont történt pár kisebb változás a szinkronstábban. Ennek ellenére is fergeteges szinkron született.

Magyar szinkronhangok:
- Chip: Vándor Éva
- Dale: Gabronka József, Kerekes József
- Kvarg Lipót: Gruber Hugó
- Sziporka Hebrencs: Somlai Edina
- Pukkandúr: Vass Gábor
- Niemand Professzor: Harkányi Endre

A képen a gonosz Pukkandúr

CHIP ÉS DALE - A CSIPET CSAPAT ÉRDEKESSÉGEK

- A két főhős neve valószínűleg szóvicc, ugyanis Thomas Chippandale 18. századi angol bútorkészítő nevére rímel.

- Ha valakinek rémlik, hogy látta már a két csirkefogó mókust valahol, jól emlékszik: a két rajzfilmfigura már feltűnt Donald Kacsa és Plúto történeteiben is. Rendesen pórul is jártak ezek a főhősök a két komisz mókus miatt. 

- A magyar név szellemesen használja ki az angol "chip" szó apró dolgokra vonatkozó jelentését, ugyanis a csipet kis mennyiséget jelöl. 

- Hogy Niemand Professzor a gonoszok táborát erősíti, bizonyítja a név is: németül a "niemand" "senki"-t, "senkiházi"-t jelent. (Schillinger Péter kiegészítése)

A mesét bátran merem ajánlani mindenkinek! A szülők is nyugodtan megnézethetik csemetéjükkel a rajzfilmet, durva erőszak nem található benne. Alant pedig egy epizóddal is kedveskednék az Olvasónak! A következő bemutató keretén belül találkozunk még a hónap végén, és jelentkezek egy külön kis nyári különkiadással is (a bemutatott rajzfilmek címe olvasható lentebb.)
A mostani és az előző bemutatóm közti hosszú szünetre pedig a munka miatti fáradtság ad magyarázatot.

 Főcímzene

CHIP ÉS DALE - A CSIPET CSAPAT
Az egércsapda (7. rész)

KÖVETKEZŐ MESE A BLOGON

Az oroszlánkirály (1994)
Várható bemutató: Augusztus végén!!!

 

 +A 2011-ES NYÁRI KÜLÖNKIADÁSBAN
Várható bemutatók: Augusztus végén!!!

Hamupipőke 2. (2002)


 Hamupipőke 3. (2007)

A bejegyzés trackback címe:

https://varazslatosmesefilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr293032336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Je m'appelle Théo · http://www.theosblog.blog.hu 2011.08.06. 10:37:13

remek cikk lett, de most ha lehet, az "előzetesekhez" fűznék hozzá. Remélem az Oroszlánkirály cikkben benne lesz mind a két nagyszerű főcímdal (Élet az úr, Érzed már a szív szavát) :)

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2011.08.06. 12:48:30

@Je m'appelle Théo: Köszi :) Természetesen mindkettőt bele szándékozom tenni!!!
süti beállítások módosítása