TV maci (1964) - Varázslatos mesefilmek - Classic

TV maci (1964)

 2011.02.21. 20:30

Üdvözlök minden mesekedvelő látogatót!

Ebben a bejegyzésben a TV maciról emlékeznék meg. Közben az Olvasónak elárulnám, Füles Mackónak és a TV macinak semmi köze egymáshoz, kivéve, hogy mindkettő szerethető figura. 

Mielőtt rátérnék a TV maci múltjára, a szokásos emlékeimet osztanám meg róla. Szüleim egy régebbi macira emlékeznek, de nem csoda, hiszen többször is változtattak a kinézetén.

Egyet már most elárulhatok: a TV macit talán jobban vártam, mint magát a mesét. Roppant aranyos mikor megmossa a fogát, ezután öblít egyet (a gargalizálásán csak mosolyogni lehet), felveszi az ingét, és megnézi az esti mesét velünk együtt.  De ez csak az egyik jelenet, azt hiszem, mindennap mást csinált ez az aranyos kis medve.
Sokszor jutott eszembe kiskoromban, hogy miközben mi nézzük a mesét, ugyebár a macit nem látjuk, vajon szép nyugodtan nézi a mesét vagy kiszalad egy kis nasiért a konyhába, és a kis Paprikajancsival jókat majszolgatnak. Nem tudtam! Azt viszont igen, hogy mikor a képernyőn megjelent a "Jó éjszakát, gyerekek!" felirat, már azt vártam, hogy másnap este legyen, és újból találkozhassak a kedvenc mackómmal. Ugyanis a felirat azt jelentette, hogy macinak és Paprikajancsinak ideje volt nyugovóra térni.
A mesék közt megtalálható volt: Pom-Pom meséi, Kockásfülű nyúl, Égből pottyant mesék, Magyar népmesék, Kukori és Kotkoda, de nemcsak magyar mesék, hanem külföldi mesék közt is sok szép és jó volt (pl. Füles Mackó). Ezeket mind nagyon szerettem. Nem volt olyan mese, amire azt mondtam volna, hogy ez unalmas és nem nézem meg. Vártam én mindet. De legjobban talán a TV macit....

A TV maci 2014-ben fogja ünnepelni 50. születésnapját. Nem semmi. Ez idő alatt többször is változtatták kinézetét, babát is kapott, és több dolgot is csinált a kis bejátszások alatt. Egy dolog viszont nem változott közel 50 év alatt! Mai napig is szeretjük őt.
A TV maci az MTV-n kezdte karrierjét. A nyilvános és rendszeres sugárzás 1957 májusában indult, és nem sokkal később 1964-ben született meg az esti mesék kis bevezetője, vagyis a TV maci kis jelenete, amely talán nagyobb érdeklődést váltott ki, mint maguk a rajzfilmek. A medvét eredetileg az alkotók "szignálként" tervezték, de mi nézők kezdettől fogva mesealakként kezeltük, akinek önálló élete van. Ezáltal idővel több könyv is született róla, a - blogon már sokat emlegetett - Bálint Márta tollából (Jó éjszakát, maci! /1970/, Én vagyok a Tévé Maci /1983/). Az eredeti figurát a '60-as és '70-es években egyébként Köber Tibor tervezte, majd pár évvel később Foky Ottó alakította át, akinek többek között a Misi mókus vagy A legkisebb ugrifüles bábjait is köszönhetjük. Az ő ötlete volt a köztudatba beivódott almazöld pizsama is, előtte ugyanis a maci egy pelenkaszerű bugyogóban tért aludni, mert a készítők szerint ez jobban kiemelte a báb esetlen mozgását. Időközben a maci babája is megváltozott: Valérkából Csutkababa lett. 

A TV macit minden gyermek szereti. Bátran ajánlom hozzá az esti mesét is! A szülők jelenlétében a legjobb nézni a meséket. De még nem végeztem, ugyanis nézzük, a már a bejegyzések végén szokásos kis érdekességeket, azután pedig, hogy mit mutatok be legközelebb:

TV MACI ÉRDEKESSÉGEK

A TV2 megemlékezése: A TV2 Aktív című műsora 2004 novemberében megemlékezett a negyven éves TV maciról.
Foky Ottó az egyik alkotó így beszélt az Aktívnak:
"Egy egész fogorvosgárda vizsgálta annak idején, hogy a maci úgy mosson fogat, ahogy a gyerekeknek jó..."

  • EGY ÉRDEKES IDÉZET: "Az első bábfilmecskét a fogat mosó, majd ágyba bújó mackóról még házon belül készítették el Kende Márta és munkatársai. A kicsit bumfordi, zömök, szelíd képű macit egy ország szerette. Az új, színes TV maci már korántsem örvend akkora népszerűségnek" (RTV kalendárium 1988)
  • Kezdetben a TV macit csak fekete-fehérben láthatták a kedves nézők a képernyőn, viszont a technika fejlődésével már színesben volt látható.
  • Foky Ottó 37 éve él együtt a TV macival, ugyanis ő volt aki az első hatvanas évekbeli -akkor már tíz éves- macit "új köntösbe bújtatta". Foky Ottó szerint a maci sikere egyszerűen az, hogy "(...)a maci mindig is divat volt. Talán nem is volt olyan gyerek, akinek ne lett volna mackója (...)"
  • A TV maci bábfigura megtervezése és elkészítése több hónapig is eltartott.
  •  EGY KIS ÉRDEKESSÉG A VIDEÓBAN:

Alaposan nézze meg mindenki a maci haját (0:04-ig). Egy kis csoda történik!

  • TV maci Valérka babáját az idők folyamán Paprikajancsira cserélte le.
  • Egy oldalon olvastam, hogy gondolkodnak a TV maci újragondolásán.
  • A következő érdekes kis történetet, wmitty osztotta meg velünk:

"Mivel a már említett keresztapám (FÜLES MACKÓ ÉRDEKESSÉGEKBEN- a szerk.), színészi és szinkronos feladatai kapcsán annak idején bejáratos volt a tévébe, tudomásom szerint innen adódott, hogy amikor a tévémaci jeleneteit forgatták, tőle kaptak segítséget annak a hangjához is. Méghozzá az akkor egész kisgyerek lánya révén, aki értelemszerűen az unokatestvérem, Zsuzsa. Tehát amíg valamikor jóval később - a nyolcvanas évek végén? - meg nem reformálták és újra nem forgatták a Esti mese bevezető képsorait, az ő hangja (gargalizálás) volt hallható a bábos képek alatt.
Szerintem ez az információ még soha nem vált ismertté nyilvánosan :) (Ergó, annál is kevesebben tudhatják, mint hogy Füles szinkronja Gyurkó Henrik.)
"

  • FRISS! (2011.02.23) A következő érdekességet SLACÓ osztotta meg velünk:

"Az aláfestő zene fagottból szól, mely egy - általában - juharfából készülő érdekes fúvós hangszer."

  • FRISS! (2011.03.10) A következő érdekességre Je m'apelle Théo hívta fel a figyelmem!

Farkas Bertalan 8 napos űrbéli tartózkodása során egyik este (1981. május 26-án) ő olvasta fel az esti mesét a magyar gyerekeknek, magával vitte a TV macit is a világűrbe és kislánya piros-fehér-zöld ruhás babáját.

 

KÖVETKEZŐ MESE A BLOGON

Hamupipőke (1950)  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazslatosmesefilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr792660784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SLACÓ 2011.02.23. 15:23:24

Az aláfestő zene fagottból szól, mely egy - általában - juharfából készülő érdekes fúvós hangszer.

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2011.02.23. 21:40:36

@SLACÓ: Köszi ezt a hasznos infót, megy is a bejegyzésbe :)

suzildi (törölt) 2011.03.06. 08:24:48

Fufruja lett a Macinak a végén, (lefekvés előtt megfésülködött, vagy vizes lett...) :) de még a legelső képen is másként állt a haja... :)
Régi szép idők... de a mai szülők nem fognak leülni a csemetéjükkel TV Macit nézni (tisztelet a kivételnek). Mert addig interneteznek...
Viszont az egyik legkedvesebb mesém a Hamupipőke!!! (az egyik!) :)

mayhem 2011.03.07. 01:16:36

Jó bejegyzés lett ez is. Én is emlékszem még hogy kb 4-5 éves koromba épp 1 olyan mesét néztem tv macin hogy volt 1 jó magas ámde sovány állatka aki képes volt 1 foggal enni (úgy emlékszem valami népmese volt) :D. Meg arra is emlékszem hogy amikor kimondta hogy jó éjszakát gyerekek mindig rögtön utána el is aludtam és olyan jól aludtam hogy másnap délig sikerült :) :D

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2011.03.07. 23:11:39

@suzildi: Hamarosan jön a Hamupipőkés bejegyzés ;)
@mayhem: Öröm volt olvasgatni a soraidat... és köszönöm a véleményed :)

Je m'appelle Théo · http://www.theosblog.blog.hu 2011.03.09. 20:36:56

nem láttam, hogy megemlítetted volna, de a Maci volt egyszer az űrben is, Farkas Bertalannal :)

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2011.03.10. 14:19:45

@Je m'appelle Théo: Na ez is nagyon érdekes :) Teszem is ki a bejegyzésbe! Köszi, hogy megosztottad!

geron 2011.05.10. 23:53:31

Ki volt a TV Maci szinkronhangja fogmosáskor? "X" W.K.?

geron 2011.05.11. 00:01:40

Én eddig úgy tudtam, hogy W.K. gargalizált, és nem Zsuzsa!?
Hüm.

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2011.05.13. 17:06:07

@geron: Én is wmitty-től tudtam meg, hogy ki gargalizált :)
süti beállítások módosítása