Magyar mesecsodák: Kérem a következőt! (1974) - Varázslatos mesefilmek - Classic

Üdvözlök minden Kedves Olvasót!

A mostani bemutatóm egy közkedvelt magyar meséről fog szólni, ami nem más, mint a: Kérem a következőt! -vagy ahogy mindenki ismeri- Dr. Bubó című rajzfilmsorozat! Ha valaki egy igazán szórakoztató, poénokkal fűszerezett, hangulatjavító mesére vágyik, annak csak egy orvost tudok ajánlani, méghozzá Dr. Bubót, aki egyébként egy bagoly. Kiskoromban, mint sok más mesét, ezt is imádtam. Ha megnézünk egy epizódot, az embernek csak egy panasza lehet utána: a hangos nevetés, na de ez több percig is eltarthat, és ez ellen nem is kell orvosság!

A mese az állatok körül zajlik, és ha valakinek valamilyen problémája akad, akkor arra Bubónak kell valami gyógymódot találni, habár inkább pszichológiai esetekkel találkozhat mint pl. megfázásos tünetekkel rendelkező betegekkel, ami nem is olyan nagy baj, mert kedvenc orvosunk ugyancsak szereti a pszichológiai eseteket kikezelni több-kevesebb sikerrel. Bubónak könnyű dolga van, hiszen ott a jobbkeze, Ursula, aki kisebb szerelmi problémákkal is küzd, hiszen reménytelenül szerelmes Bubókájába, csakhogy ezt ő nem viszonozza. És ott a többi állat, aki csak a sorára vár, hogy elmondja panaszát, aztán vagy van megoldás vagy nincs. Ursulát bemutatva annyit mondanék róla, hogy ő egy igazán jószívű barnamedve, aki ha kell, bármikor képes testi erejét is bevetni, ami a legkiválóbb terápiás eszköznek bizonyul némely nehéz esetű páciens esetén. 
Akkor ott van az erdő rendfenntartó ereje, Sólyom csőrmester, aki Bubónak jó barátja és volt általános iskolai osztálytársa. Csőrmester Bubóval ellentétben a gyors és határozott megoldások híve, a "mindenkit letartóztatni, aki egy kicsit is gyanús" elvhez tartja magát.

Megemlíteném még a névrokonom, a küldönc Teknőc Ernőt, akinek az észjárása és testmozgása egyenlő a lajháréval, ezzel idegesítve fel a nem éppen birka türelmű Csőrmestert.


A Kérem a következőt! egy 1974-ben bemutatott magyar rajzfilmsorozat. Sokan mások, velem együtt a címe helyett csak Dr. Bubó néven ismerik.
Az alaptörténet szerint Dr. Bubó a diploma megszerzése után egy fa belsejében praktizál, ahol,  mint már említettem, az erdő beteg lakóit gyógyítgatja, asszisztense, Ursula segítségével. A mese számos pszichológiai és társadalmi problémát gúnyol ki, amelyet csak felnőttek értenek igazán.

Egyszer Ursulának is elfogy a türelme

A sorozat humorát erősíti az epizódok között megtalálható szójátékok is, amiért a Rímhányónak is becézett Romhányi József a felelős: pl. az Orvosi Begyetem vezetője a Boa Constrector. (Poénból nem lesz hiány! Egyik kedvenc epizódom az: "Új élet, új gondokkal", és az egyik jelenetben az idegeivel küszködő hörcsög megkéri a vakondot, nézze át a gabonatőzsde jelentéseket, ami sajnos nem igazán megy neki érthető okokból, szóval nagyon ötletesen vannak kitalálva a történetek)

Szinkronhangok

Dr. Bubó- Szabó Gyula
Ursula- Csala Zsuzsa
Csőrmester- Bodrogi Gyula
Teknőc Ernő- Gyenge Árpád

Rendezte

Nepp József, Ternovszky Béla

Írta

Romhányi József

(Megjegyzem a szinkronhangokkal is tökéletesen megvagyok elégedve)

A rajzfilmsorozat a gyerekek és a felnőttek körében mai napig népszerű. A sorozat 3 évadból áll, az évadok 13 részesek, mindegyik epizód 15 perces.

KÉREM A KÖVETKEZŐT! ÉRDEKESSÉGEK

- Dr. Bubó a betegeit 3 évadon keresztül gyógyította (vagy csak próbálta gyógyítani), amiből az első kettő inkább a karakterekre helyezte a hangsúlyt, nem törődve az állatvilág jellemzőivel sem. A harmadik szezonban inkább a társadalmi problémákra törekedtek az alkotók, olyan epizódcímekkel, mint Környezetszennyezés, Terrorizmus, Korrupció, Kábítószer, Válások stb.

- A mese 2011-ben a 37. évét tapossa!

 

Kérem a következőt! 
Új élet új gondokkal (1.évad/7.rész)

Kérem a következőt! 
(Főcímdal)

(FRISS! 2011. június 3)

 KÖVETKEZŐ MESE A BLOGON

Chip és Dale - a Csipet Csapat (1989)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazslatosmesefilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr942887669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása