Világklasszikusok: Kacsamesék (1987) - Varázslatos mesefilmek - Classic

KACSAMESÉK (1987)

Egy újabb klasszikus mese kerül a  blog terítékére. Szintén egy gyerekkori kedvenc, és ez jóval fiatalabb mese is mint az eddig bemutatott világklasszikusok. Ez nem más mint a DuckTales vagyis a Kacsamesék! Szinte mindenki ismeri már Dagobert bácsit és unokaöccseit Nikit, Tikit és Vikit. Dagobert a történetben a világ leggazdagabb kacsája. Azt szerettem benne, hogy ha híre járta, hogy valaki gazdagabb nála, rögtön utána járt ennek a dolognak, hiszen ez nagyon bökte a csőrét. Természetesen nála senki nem lehet gazdagabb. Még vetélytársa sem Kőszív Glomgold! De tudni kell, hogy amilyen gazdag, olyan zsugori is. Pénzt "feleslegesen" nem szeret osztogatni. A legnagyobb munka számára a pénz megszámolása. De nekem valahogy mégsem ő volt a kedvencem, hanem Donald Kacsa. Igaz ebben a mesesorozatban nem fog olyan sokat feltűnni. A Donald Kacsa történeteit is befogom mutatni itt a blogon, de ne szaladjunk ennyire előre, egyelőre itt van nekünk a Kacsamesék. Ami nagyon tetszett még az a főcím zenéje. Ismeritek gondolom? Legutóbb a youtubon néztem pár részt a Kacsamesékből és visszahozta számomra a régi hangulatot a gyerekkoromból.

De nézzünk egy pár lényeges információt!

A Kacsamesék egy amerikai rajzfilmsorozat, melyet a Walt Disney Company készített. A főszereplő ahogy mondtam, Dagobert McCsip, aki Carl Barks képregényfigurája is volt eredetileg. Más Carl Barks által életre kelt szereplő is szerepel a sorozatban: Szaki Dani, Kasszafúró fivérek vagy a jó öreg boszorkány, Mágika. Ez a rajzfilmsorozat volt a legsikeresebb.  1987 szeptember 18-tól kezdték el az USA-ban vetíteni, egészen 1990. március 1.-ig bezárólag, amikor is az utolsó részt vetítették le. Egy egész estés mozifilm is született a sorozatból, amit bevallok őszintén még nem is láttam. Na de nem sokáig lesz ez így remélhetőleg. Szóval ott folytatom, hogy az alaptörténet szerint, egyik kedvenc mesefigurám Donald Kacsa tengeri útra indul, ám unokaöccseit nem viheti magával. És ki másra is bízhatná őket, mint a zsémbes nagybácsira, Dagobertre. Persze idővel mindig megbékél a fiúkkal. Tehát nem kell kőszívűnek gondolni őt. Még ha kicsit az is. Tehát az együttélés egy ideig nehézkesen zajlik, de idővel összeszoknak egymáshoz. Dagobert bácsit Kenderesi Tibor, Nikit, Tikit, Vikit pedig Pogány Judit szinkronizálja, aki viszont nagyon ott van. Annyira imádtam a hangját a mesében, és olyan jól tudott játszani a 3 unokaöccs hangjával.

Ezt a rajzfilmet az USA mellett még sok másik országban is vetítették: Franciaországban, Spanyolországban, Németországban, Csehországban, Olaszországban, Hollandiában, Svédországban és természetesen itthon Magyarországon is amit a Magyar Televízió sugárzott, 1991 és 1995 között, ezután pedig az RTL Klub vette meg a vetítési jogokat. A Kukori és Kotkoda után pedig itt is közlöm a főcímzene szövegét, amit Varga Miklós énekel:

Itt az élet hurrikán,
Mert ez Hápburg.
Laserjet és aeroplán,
Ez mind Hápbörg.
Dagobert bácsi, kacsameséi

Duck Tales! Uuh,

Refr.:
Sok izgalmat, élményt, rejtélyt átélsz, uuh,
Míg őserdőn, tűzön, vízen átérsz.
De bennt a széfben bajban, vészben,
Félned nem kell ezt tartsd észben,
De ha félsz, nézd csak meg a Ducktalest! uuh

Refr.:

A nagy kaland, a kacsamesék, Ducktales! uuh!

Ducktales! uuh!

Refr.: 2×

A nagy kaland a kacsamesék, Ducktales! uuh!

A KACSAMESÉK ÉRDEKESSÉGEI

- A Kacsamesék további rajzfilmeket inspirált, mint például a Darkwing Duck, amelyben feltűnik Kvák kapitány és Robokacsa is, de említésre méltó még a Kacsacsapat (Quack Pack) is, amelyben Niki, Tiki és Viki már kamaszként térnek vissza.

- Donald Kacsa csak néhány rész erejéig tér vissza a sorozatban, de számottevő szereplő sosem lesz.

 - "Viola 1984" kommentjében is találtam egy érdekességet: Egyszer Antall József halála miatt szakították meg a Kacsamesék egyik epizódját, de ezt később sem folytatták. (MTV1 1993. december 12.)

Ezt a mesét is ajánlom mindenkinek!

KÖVETKEZŐ MESE A BLOGON

Frakk, a macskák réme (1972)

  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazslatosmesefilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr902455590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.11.17. 20:26:53

Azoknak, akik a '90-es években voltak gyerekek - mint én is - a vasárnap délutáni Walt Disney felejthetetlen emlék. Kacsamesék, Csipet Csapat, Kis Hableány, Balu kapitány, Micimackó - és most több nem jut eszembe. Na meg persze arra mindenki emlékszik, mikor megszakították a Kacsameséket Antall József halála miatt... Jah és nekem még volt olyan füzetem is, amelyekbe kockánként ragasztgatni kellett a matricákat, amelyeket úgy 5 vagy 10-es csomagban hoztak a suliba:)))

Je m'appelle Théo · http://www.theosblog.blog.hu 2010.11.18. 19:19:00

" Duck tales...úúú"...ezt még most, 17 éves fejjel is szoktuk az osztályban énekelni :D

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2010.11.18. 21:19:56

@Je m'appelle Théo: Nekem a Balu kapitány zenéje van a fejemben sokszor:D

Ochoa 2011.03.10. 07:37:19

Csipet csapat, kacsamesék, balukapitány, gumimacik. :D nagyon jó kis mesék ezek.

Ada a Völgyből 2011.04.09. 11:10:39

Volt rész, amitől egyenesen rettegtem...főleg a jetis...fufufu
A szöveget még mindig tudom én is, de arra nem emlékszem, hogy megszakították A:J halála miatt...lehet mert csak 5 voltam?

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2011.04.09. 19:07:07

@Ada a Völgyből: Öööööööö.... '93-ban halt meg, akkor viszont én is 5 éves voltam :D De én se emlékszem rá!
süti beállítások módosítása