Lengyel mesecsodák: Füles Mackó (1975) - Varázslatos mesefilmek - Classic

Üdvözlöm minden Kedves Olvasómat!

Hadd kezdjem egy ismerős dallal a most következő bemutatót:

"Füles Mackó mond most nektek szép meséket, gyerekek,
Lekonyuló két fülemnek köszönhetem nevemet,
Kedvencem a friss méz, s más finom falatok,
De azért szerettek, hogyha kövér is vagyok.
Brummabrumma brummabrumma brummabrumma brumbrumbrum.
"

A mese végén: "Jó éjt gyerekek, búcsúzik a Füles mára
Bújjatok ti is be hamar a jó puha ágyba!
"

Egy kis reagálás a kedvenc versikére: Nyugodj meg, Füles Mackó, mi kövéren is szeretünk...:)

Szerintem sokaknak visszahoztam ezzel az ismerős betétdallal a gyermekkorát. Nekem részben sikerült, a kis versikére emlékszem (annyira, hogy kívülről fújom), de Füles Mackó meséit újra meg kellett néznem, hogy felfrissítsem emlékeimet. Talán az öreg nénike epizódjára emlékeztem is: megnéztem, és valami eszméletlen volt az alakítás. Azt tudom, hogy annak idején kedvencem volt ez a  "lekonyuló" fülű kis mackó. Hol máshol nézhettem volna a rajzfilmsorozatot, mint a Magyar Televízió Esti meséiben. Emlékszem, annak idején a '90-es években még normálisan leülhettek a családok ilyen csodaszép meséket nézni, ma meg már ebben a rohanó világban mi van? Elnézést kérek mindenkitől a kifakadásomért, de szomorú ezt látnom, hogy nincs ma már az embernek arra ideje, hogy leüljön a gyermekhez, és pl Füles Mackót vagy más mesét, műsort nézzen EGYÜTT az egész család.
Szerintem nagyon viccesen és aranyosan vannak kitalálva a szereplők és a történetek is.  Bizonyára a mai gyerkőcöknek is tetszene ez a mese. Azt nem tudom megmondani, hogy adják-e valamelyik csatornán még. Mindenesetre interneten sok epizódot meg lehet tekinteni. Szegény mese, a mackóval együtt már 36. születésnapját ünnepli az idén.

Sokak kedvence a lekonyuló fülű kis mackó

Kisebb koromban azt hittem, ez egy magyar mese, de valójában egy lengyel mese-bábfilmsorozatról van szó. A Füles Mackó 1975-1987 között készült. A mese eredeti lengyel neve: „Miś Uszatek”. 

Meseíró: Czesław Janczarski
Rajzoló: Zbigniew Rychlicki

Tipikusan a szórakoztató mesék közül való, amire annyira már nem emlékeztem, de vissza nézve a sorozatot felelevenítettem egy kicsikét. Várom Füles Mackó ügyben a kommentárokat, esetleg ha valaki még kiegészítené ezeket a gondolatokat valami érdekessel, én azt is szívesen várom.

FÜLES MACI ÉRDEKESSÉGEK

 - A Füles Mackó magyar hangja, egyben a főcímdal előadója, Gyurkó Henrik bábszínész. (Gyurkó Henrik életrajza) (A kiegészítést köszönöm wmitty-nek)

-A következő aranyos történetet is wmitty nevű kommentelő mesélte el:
"A keresztapám mesélte, hogy valamikor az elmúlt években egyszer bent járt az adóhivatalban, akármilyen ügyet intézni.
Mikor az ablak túloldalán ülő ügyintéző hölgy meghallotta, illetve meglátta a nevét, megkérdezte: nem maga volt a Füles mackó...?
Bevallotta, hogy igen, jól esett, hogy felismerik. De nem számított arra, hogy előbb az ügyintéző, majd a sorban mögötte állók, akik hallották a beszélgetést (mindenki nyilván 30-40-es lehetett), egyre jobban kérlelni kezdték, hogy ott helyben, rögtön énekelje el nekik a dalt! Sokáig szabódott, de végül nem volt mit tenni.


Képzeljük el a jelenetet az igen komoly hatóság hivatali helyiségében :)"

A végére pedig jöjjön az egyik kedvenc Füles Maci epizódom! Jó szórakozást hozzá!

 

KÖVETKEZŐ MESE A BLOGON

TV maci (1964)

 

Minden olvasónak Boldog Új Évet kívánok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazslatosmesefilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr32538254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Other Side 2011.01.19. 21:04:14

Lehet hogy 16 éves vagyok de szeretem a klsszikusokat!!!
Gratula Ernő a bloghoz örűlök, hogy valaki ezzel is foglalkozik.
UI: A tom és jerry- t isa berakod?

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2011.01.20. 15:54:32

@starkp: Köszönöm starkp! Látod én ezekből a pozitív hozzászólásokból nyerek erőt a következő bejegyzésekhez :) Ha már van politikával, hírekkel, VV4-el foglalkozó blog(ok), akkor legyen egy mesékkel foglalkozó blog is. Remélem a többi ember aki olvassa ezeket a bemutatókat, nekik is tetszik:)
U.I.: A Tom és Jerry-ről már írtam korábban.

Geryger 2011.01.22. 12:02:42

Tényleg király a blog!
(ezt is kiraktam)
Kiraksz?
www.kinggames.blog.hu

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2011.01.22. 14:41:18

@Geryger: Köszi a dícséretet!! :) Kint is vagy a linkek közt!

suzildi (törölt) 2011.01.22. 18:12:15

Nem rég azt hallottam, hogy a Magyar Televízió 2-es csatornáján csak gyerekműsor lesz. Ezt akarják bevezetni!
Nem rossz elgondolás. :)
Szerettem a Füles Macit is. De a TV maci a kedvencem, meg a Futrinka utca!!! Az mindent elvisz!
Meg a Böbe baba... :)

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2011.01.23. 11:18:08

@suzildi: Hát nagyon jó ez az elgondolás. Meglátjuk mi lesz megvalósítva, és ha igen mikor. Majd utána nézek ennek:) Ez a hír meghozta a kedvem...
Pont a TV maciról fogok írni legközelebb:)

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2011.01.27. 11:16:07

Fontos kiegészítésnek érzem, hogy ki volt a címszereplő hangja, azaz a magyar szinkron, egyszersmind a főcím-dal előadója.
Annál is inkább, hiszen a bejegyzésből és az egyéb netes visszaemlékezések többségéből is az derül ki, hogy egyrészt mindenkire a jellegzetes dalra asszociál a név hallatán, másrészt hogy szinte mindenki azt hiszi/hittük, ez egy magyar bábfilm.
Nos, véletlenül* tudom - egyébként pedig nem vált közismertté -, hogy Füles a hazai verzióban Gyurkó Henrik hangján szólal meg. Az ő kellemes hangja teszi felejthetetlenné a dalocskát is.
Amúgy a legjelentősebb magyar bábszínészek egyike, az Állami Bábszínház volt (ha lehet így mondani) sztárja, aki ma már nyugdíjas (de játszik még!).

budapestbabszinhaz.hu/node/37

hu.wikipedia.org/wiki/Gyurk%C3%B3_Henrik

www.celebonline.hu/index.php?itemid=836

(* a keresztapám :)

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2011.01.27. 19:22:19

@wmitty: Nagyon köszönöm neked a kiegészítést:) Látod az ilyennek nagyon tudok örülni, természetesen bele teszem a bejegyzésbe is mint érdekesség.
Kellemes időtöltést neked a blogomon!

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2011.01.29. 22:19:55

Szívesen!
Sőt, mindjárt egy anekdotával is meg tudom toldani.

A keresztapám mesélte, hogy valamikor az elmúlt években egyszer bent járt az adóhivatalban, akármilyen ügyet intézni.
Mikor az ablak túloldalán ülő ügyintéző hölgy meghallotta, illetve meglátta a nevét, megkérdezte: nem maga volt a Füles mackó...?
Bevallotta, hogy igen, jól esett, hogy felismerik. De nem számított arra, hogy előbb az ügyintéző, majd a sorban mögötte állók, akik hallották a beszélgetést (mindenki nyilván 30-40-es lehetett), egyre jobban kérlelni kezdték, hogy ott helyben, rögtön énekelje el nekik a dalt! Sokáig szabódott, de végül nem volt mit tenni.

Képzeljük el a jelenetet az igen komoly hatóság hivatali helyiségében :)

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2011.01.29. 22:21:42

A sorozatok.co.nr oldalon megtaláltam tíz magyar szinkronos epizódot. Tud még valaki továbbiak lelőhelyéről?
(Úgy tudom, 104 rész készült.)

tanita · http://ingyenholmik.blog.hu 2011.01.30. 17:34:27

Én mindig is úgy hittem erről a meséről, hogy echte magyar, ennél magyarabbat ki sem lehetne találni, most meg itt ülök ledöbbenve. Kb. mint akkor, mikor megtudtam, hogy nincs Mikulás. :D (ajajj, remélem kicsik nem olvassák a blogot...)
Ernő, megérkezett már a bookline szörnyed?

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2011.01.30. 18:50:53

@wmitty: Tényleg érdekes történet, amit közölni fogok az Olvasókkal, ha netán nem olvasnák a kommenteket:) Én youtubon nézem a Füles Macit, elég sok rész fent van.
@tanita: Na igen, én is sokáig abban a tudatban éltem, hogy magyar mese. A Mikulás pedig igenis létezik, úgyhogy ma 2 megdöbbentőt is közöltem veled:D
A csokinyereményem már megérkezett, de a szörnyike még nem:) Gondolom neked se?

Lajos87 2011.02.01. 17:51:42

csáá
jóóó a blog

tanita · http://ingyenholmik.blog.hu 2011.02.09. 13:12:53

@Ernő88: Voltam akkora marha, hogy azt írtam nekik, átveszem személyesen a Múzeum Körúton. Aztán nem írtak vissza, én két hétig nem voltam Pesten, most meg lusta vagyok elmenni. :) Lehet, hogy már nincs is meg a szörnyem...

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2011.02.09. 21:18:07

@tanita: Szerintem megvan:) Én most kaptam meg a szörnyikét nem régen, itt csücsül az asztal felett:) Írj nekik, hogy nem lehetne-e mégis elszállítani hozzád!

tanita · http://ingyenholmik.blog.hu 2011.02.09. 22:53:47

@Ernő88: Amúgy 5 perc lenne elsétálnom a könyvesboltba, asszem lassan erőt veszek magamon. :)

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2011.02.09. 23:30:27

@tanita: Hát ööööö az nem is olyan sok:) Szerintem is vegyél erőt, és vedd magadhoz a nyereményed:)

SLACÓ 2011.02.23. 15:49:21

Ezt jó volt így évtizedek óta először újra látni, és olvasni. :) Sajnos, a mai gyerekek már nem csak ezekkel az emberszabású mesékkel találkoznak. Szerintem, érdemes lenne majd külön posztban is megemlékezni, további klasszikus Esti Mese mesékről, mint pl. Mekk Elek, a Varázsceruza, Moha és Páfrány, Égből pottyant mesék, a Nagy ho-ho-ho-horgász, Lolka és Bolka, Rumcájsz, Kockásfülű nyúl, Pom pom meséi...
Most hírtelen ezek jutottak eszembe, mivel nekem elég régen volt, lehet, hogy a mesék címeit nem pontosan idéztem, elnézést érte.

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2011.02.23. 22:07:38

@SLACÓ: Nagyon örülök neki, hogy így gondolod. Reméljük minél több TV csatornán viszontlátjuk ezeket a meséket. :) Természetesen az összes meséről megfogok emlékezni, csak türelem! Gondolkodok egy ilyen bejegyzésen is, ami csak az Esti mesékről szólna :) Meglátjuk majd mi lesz belőle. A kommentedet köszönöm, és remélem gyakran olvashatlak még:)
süti beállítások módosítása