Magyar mesecsodák: Frakk, a macskák réme (1972) - Varázslatos mesefilmek - Classic

A mai mesénk megint egy magyar klasszikus lesz, amit szintén nagyon szerettem réges-régen. De meg merem kockáztatni, hogy nincs olyan aki nem tudja ezt a fantasztikus mesét imádni. Ez a kedves kis mese is azok közé tartozik, amit újra meg kellett néznem, mert olyan régen láttam már. A mese kiválóan tud szórakoztatni, a kisgyermekeket le fogja kötni az biztos. Nem is húznám tovább a szót, a mai mese amit bemutatnék a Kedves Olvasónak:

Frakk, a macskák réme (1972)

Hogy ez a komisz Frakk, -aki egyébként egy magyar vizsla-, valóban a macskák réme, azt nem tudom, viszont azt  észrevettem, hogy a vele egy háztartásban lakó két macska előszeretettel szereti csőbe húzni Frakkot. Persze ha Frakk üldözőbe veszi őket, már rögtön nem olyan muris a helyzet. Frakk és az "álszent" macskák tehát gyakran összekapnak, ezzel bosszantva Károly bácsiékat, akik néha még maguk sem tudják mit csináljanak a komisz háziállatkáikkal. Amúgy a jószágoknak is megvan a maguk gazdija: Frakk, Károly bácsié, a két cica - név szerint Lukrécia és Szerénke- pedig Irma nénié. A  mesében Frakk és a macskák is tudnak beszélni. Ez a három állat egyébként hasonlítanak a rossz gyerekekre. Állandóan valami rosszaságon törik a fejüket, de főleg a két macska. A két cica közül Lukrécia a gonoszabb, Szerénke pedig azt hiszem benne van a nevében szerényebb és butuskább is. De közös vonás is van bennük: lusták,  szemtelenek, soroljam még? A másik dolog, hogy nagyon elvannak kényeztetve. Irma néni  bolondul értük, de Károly bácsi néha át lát azon a bizonyos szitán, hogy ki(k) a baj legfőbb okozói az egyes epizódokban.

A Frakk, a macskák réme című mesének, Bálint Ágnes írta a forgatókönyvét, csakúgy mint a Kukori és Kotkodának, amiről szintén már megemlékeztem itt a blogon.
Ez a rajzfilmsorozat 4 szériából áll, ezek mindegyike 13 epizódosak és a Pannónia Filmstúdió gyártotta le. Az első epizódot 1972. december 23-án mutatták be a Cicavízióban szombat esténként. Az egyes epizódok 10 perc körüliek és mindegyik külön történettel rendelkezik. A főcím dalát Pethő Zsolt szervezte, ahogy az epizódok aláfestő zenéjét is. Az epizódok aláfestő zenéit egy Hammond orgona szolgáltatja.

A szereplők hangjai

  • Frakk: Szabó Gyula
  • Lukrécia: Schubert Éva
  • Szerénke: Váradi Hédi (Aki Vilmának is adta a hangját a Frédi és Béni című meséből)
  • Károly bácsi: Rajz János (az első két szériában) / Suka Sándor
  • Irma néni: Pártos Erzsi

A rajzfilmsorozat szériái VHS kazettán is megjelentek, később pedig már DVD-n is. Az első DVD 2004. június 1-.jén jelent meg a MOKÉP video gondozásában.

 

Egy nagyon szép meséről volt szó ebben a bemutatóban, ajánlom minden kedves meserajongónak.

FRAKK, A MACSKÁK RÉME ÉRDEKESSÉGEK

  • Az írónő a szereplőket az életből vette, ugyanis Bálint Ágnes orvos vejének volt egy vizslája. A kutya akkor került a családhoz, miután a vő Bálint Ágnesékhez költözött, ugyanis a vő egy kórház udvarán látta meg a kísérletezés céljából odaszállított állatot. Megsajnálta és egy százasért a sintértől meg is vásárolta. Lukrécia és Szerénke pedig az írónő két macskája volt, és ahogy a mesében, úgy a való életben is gyakran kaptak hajba a kis kedvencek.
  • Frakk egy létező kutyáról kapta a nevét.  Ugyanis Bálint Ágnes édesanyja gyakran mesélt szomszédjuk vizslájáról, akit mit gondoltok hogy hívnak? Természetesen Frakknak. A kutyus időnként átszökött hozzájuk és mindenfelé galibát okozott. Innen származik a rajzfilmsorozat főszereplőjéne a neve.

  • A rajzfilmnek egy színpadi változata is született, melyet a Fogi Színházban tekinthetett meg a közönség.
  • A rajzfilm főcímdalában kezdetben azt láthattuk, hogy Frakk vakkant a kutyaházban, de később a rajzfilmsorozat új főcímet kapott. Abban már az látható, hogy Frakk, Szerénkét és Lukréciát kergeti.
  • Ez a rajzfilm még papírkivágásos technikával készült, melynek lényege, hogy az adott mesefigurának megvan a sajátos "készlete" , amely tetszés szerint változtatható. Tehát ha egy szereplőnek például új arckifejezésre van szüksége, egyszerűen csak ki kell cserélni a fej darabkáját a megfelelő arckifejezést tartalmazó papírkivágásra.

KÖVETKEZŐ MESE A BLOGON

Candy Candy (1976)

A bejegyzés trackback címe:

https://varazslatosmesefilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr322464936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2010.11.27. 14:39:16

@boros1124: Amit karácsonyra nézett, az tényleg szép kis mesekönyv. Hát megéri könyvek közt válogatni karácsonyra:) De nézzük az ár-tartalom arányát is. Hiszen sokan nem engedhetnek meg szerintem (még én sem) egy 3000 Ft-os könyvet, ami mondjuk 50 oldalból áll. A könyvekről is írok majd egy bejegyzést, mert ahogy ez most van. Kész őrület!
süti beállítások módosítása