Magyar mesecsodák: Vuk (1981) - Varázslatos mesefilmek - Classic

Magyar mesecsodák: Vuk (1981)

 2010.09.12. 13:20

A Vuk Dargay Attila, Fekete István azonos című regénye alapján készült rajzfilmje, melynek főszereplő állatait talán már sokan ismerik, a rókák. Az egyik legismertebb magyar rajzfilm klasszikus, a Macskafogóval együtt. Erre a mesére igencsak büszkék lehetünk. Gyerekkorom egyik kedvence. Ez a mese végtelenszer megnézve sem lesz unalmas. Legalábbis én sose untam még meg. Nagyon ajánlott megnézni mindenkinek, de azért a regényt se hagyjátok ki. Habár igazi gyerekmeséről van szó, a felnőttek- akik akkor voltak gyerekek, is mindig emlékezni fognak Vukra. Én úgy gondolom...  A történetet szeretném felvázolni, amolyan kedvcsinálóként, hogy miről is szól. Természetesen, aki még nem látta, és úgy gondolja, hogy őt ez nem érdekli, szeretné inkább a filmből látni, hogy mi a cselekmény, az a következőket ne olvassa.

A Vuk rövid cselekménye

A mese története, a rókacsalád esti pillanataival kezdődik. Kag és Íny kicsinyei között találhatjuk meg Vukot, aki a legkíváncsibb és a legkomiszabb. Külön érdekességként említeném meg, hogy a nevét nagyapja után kapta, ami így hangzik: Vadászom, Utamból Kotródj!! Minden szépen zajlik, egészen addig, amíg Vuk egyszer csak  elcsavarog, de mire visszatér már nem talál senkit az odújukban. Történt ugyanis, hogy Simabőrű, aki egy vadász, és kutyája elpusztította Vuk családját. Ezért Vukot Karak, a nagybátyja veszi magához, aki megtanítja a vadászatot, és a rókaléthez szükséges dolgokat.

Ahogy telik-múlik az idő, az apró kis Vuk-ból, lassan már felnőtt lesz, akiből igazán ravasz és kiváló vadász válik. Az immár felnőtt Vuk, ellátogat Simabőrű baromfiudvarába is, ahol egy ott fogvatartott rókalányt is sikerül kiszabadítania a ketrecéből, aki végül a párja lesz. Ezután újabb nem várt fordulatban Karak odavész az őszi hajtóvadászatban,  ezért Vuk bosszút esküszik. Simabőrűt csúfondáros módon megszégyeníti, ugyanis az összes baromfiját ellopja a ravasz vadászkutyák ébersége ellenére is. A történet vége, hogy Vuk, szép nagy családot nevel Karak biztonságos barlangjában.

A mese annyira szép és jó, hogy már-már kötelezőnek tartom minden gyermek számára a film megtekintését, vagy a regény elolvasását. A felnőttek pedig bátran újraélhetik gyermekkorukat, hiszen mindannyian tudjuk, ez a mese mindenkié. Na és az egyik legcsodálatosabb magyar mese...


KÖVETKEZŐ MESE A BLOGON

Kockásfülű nyúl (1978)

A bejegyzés trackback címe:

https://varazslatosmesefilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr222290471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mayhem 2010.10.21. 22:03:49

Tényleg nagyon szép mese! Suliban 3.-ba a tanár megkérdezte tőlünk hogy ismerjük -e a VUK című mesét és erre csak a fél osztály jelentkezet.... aztán az eggyik osztálytársam behozta a DVD-jét majd megnéztük mindannyian és mindenkinek megtetszett :)

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2010.10.22. 01:48:33

@mayhem: Naaagyon helyes:) Még több ilyen DVD-t vigyen be az osztálytársad!!!!!!!!
süti beállítások módosítása