Hagyományos mesefilmek és az Anime mesefilmek problémái - Varázslatos mesefilmek - Classic

Üdvözlök mindenkit!

Amolyan bevezetés...

Most megint egy általános problémát említenék meg az Olvasónak. Az Anime mesék és a Hagyományos mesék problémáiról. Mert sokan nagy tévedésben élnek több problémával szemben amit most fogok felsorolni és kielemezni:

HAGYOMÁNYOS MESEFILMEKNÉL

  • A mai mesék nem szebbek mint a régi klasszikusok.
  • Bárcsak a régi mesékből adnának többet a televízióban! A gyerek is jól járna.
  • A mai mesékben csak az erőszak van.
  • A mai fiatalok inkább az erőszakos meséket nézik.

ANIME MESEFILMEKNÉL

  • Az anime mese nem élvezhető, nincs egy jó történettel rendelkező sem köztük.
  • Az anime mese csak megrontja a fiatalságot.
  • Az anime meséket bárcsak végleg elfelejtenék.

Ugye a szép régi hagyományos meséket mindenki ismeri. Nem kell bemutatnom őket, mindenki legalább 10-et tudna kapásból mondani, és meg is tudná magyarázni mi fogta meg őt abban a mesében. És érdekes módon ahány embert kérdeztem, egy sem említett mostanában készült mesét. Tehát sokan csak régi klasszikusokat említettek.
Egy mesében fontos, hogy a történet jól kitalált, lenyűgöző legyen. Ha egy mese tud újat mutatni, onnan a nézővel szemben nyert ügye van. Na de nem is igazán erről akarok én beszélni!

HAGYOMÁNYOS MESÉK PROBLÉMÁI

Nos tehát ismerjük nagyjából mik voltak régen, aki pedig figyeli a TV műsort az tisztában van nagyjából azzal is, milyen mesék jönnek napjainkra. No az első nagy probléma az, hogy sokan úgy gondolják, ma már nincs olyan, hogy szép és jó mese. Mert a régiek nyújtanak csak valamit.

  • A mai mesék nem szebbek mint a régi klasszikusok (Megjegyzés:Inkább idősebbek szájából hallottam)

Ez szerintem hülyeség. Én néztem meg mostanában készült mesefilmeket és abból nekem igen sok tetszett. Tulajdonképpen arról van csak szó, ami nálam is sokszor előfordult: félünk az ismeretlentől! Ugye ma már a technika olyan szinten fejlődött, és olyan látványvilágot tárnak felénk, hogy a szemünk ketté áll. Akkor itt vannak a 3D-s mesék és filmek egyaránt, ami egy szemüveggel olyan effekteket, jeleneteket csinálnak mintha pont előttünk történne az adott cselekmény. Hol volt ilyen még a 80'-as vagy 90'-es években? Igaz a Kis Vuk-ból csináltak egy ilyen 3D-s alkotást, de sokan negatív véleménnyel voltak róla. Persze, hogy sok ember ragaszkodik a régi jól beválthoz, ha ilyeneket lát.
De való igaz, hogy gyakran összecsapják a történeteket. Gyakran nincs a mesének jelentősége, mondanivalója. Akkor megkapjuk a 3D-s alkotást, minden nagyon szép az effektek stb. csak épp azt nem tudjuk miről szól a mese! És nem értjük gyakran, hogy miért. Kispórolják gyakorlatilag a lényeget. Hát Kedves Olvasóim nem tudom, hogy igazam van e, de szerintem itt a pénz van a dolog mögött. Itt a pénz dominál. Itt is...
Egy barátom pontosított engem: "Mi az ahol nem a pénz dominál?" Szomorú látni, hogy a készítők abba ölik bele magukat, hogy igazán fántásztikus látványvilágban legyen részünk, de a tartalom már nulla. Tisztelet a kivételnek. Nem arról van szó, hogy ma nem tudnának készíteni a régiekhez hasonló egész estés mesefilmeket, rajzfimsorozatokat, animációs filmeket. Á-á! Hanem arról, hogy nincs pénz és idő(?). Az a lényeg, hogy gyorsan piff-puff kész legyenek vele, és minél nagyobb nyereséget hozzanak.

Az igaz, hogy van egy különbség régi és mai közt! Régen a gyerekek érdekeit nézték. Ma már az egyre nagyobb nyereséget nézik. A pénzt, pénzt, pénzt... Ilyen a mai világ, kész. 

Elnézést a hosszas kis elmélkedésért, de ez az én rálátásom. Persze lehet aki másképp látja az egészet. Szívesen várom a hozzászólásokat, ha nincs igazam vagy ha valaki egyetért és kiegészítené ezt. Na de térjünk a következő pontra:

http://olvasonaplo.sulihalo.hu/_kepek/tartalom/fekete-istvan-vuk.jpg

https://m.blog.hu/fr/freakcinema/image/top10/KisVuk-1.jpg

Mindenki maga döntse el, melyik Vukot nézné meg szívesebben!
Azt ami régen készült el, szegényesebb látványvilággal vagy ami nem régen készült effektekkel, 3D-s látványvilággal?

 

 

  • Bárcsak a régi mesékből adnának többet a televízióban! A gyerek is jól járna.

Ezzel sem értek egyet, mert jó adjanak régit de újat is. Persze ami normális és nem roncsolja a gyermek személyiségét. Én azt mondom adjunk az újnak is esélyt. Érdemes a szülőnek az új mesénél egy epizódot megnézni, és a végén nyugtázni, hogy ez rendben van nézheti a gyerek. Sokszor a cím sem utal rá, hogy milyen az adott mese. Esetleg még az a megoldás jut eszembe, hogy interneten keresőbe beírjuk a címét, és olvasunk róla információkat.
Nem kell feltétlenül régi mesék közé bújnunk. A fenti tanácsokat követve nyugodtan nézessünk a gyerekkel újat, ha előtte meggyőződtünk, hogy nem árt neki.

http://www.cword.hu/kids/images/stories/kisvakond.jpg
  Van különbség köztük?http://unrealitymag.com/wp-content/uploads/2009/11/south-park.jpg

 

 

 

 

  • A mai mesékben csak az erőszak van.

Tény, hogy egyre több erőszakos mese van, mely problémáról már írtam a blogon, de nem feltétlen csak erőszakosak vannak. Ugyanis ha egy gyerek megnéz 1-2 erőszakosabb történettel rendelkező mesét, már a szülő rögtön azt hiszi, hogy mennyi ilyen van. Pedig csak tudni kell válogatni! Mindig odakapcsoljunk ahol éppen valami normálisabb megy. Persze könnyű ezt nekem mondanom, hisz az anyukáknak van jobb dolguk, az apukáknak meg pláne, hogy éppen azt keresgessék, hogy melyiken megy éppen egy erőszaktól mentes mesefilm, hozzáteszem NAPPAL, a kicsinek! Ezt én sem értem reggel miért megy ilyen, de hát a TV csatornák biztos jobban tudják. Jó lehet mondanom, hogy kapcsoljunk a kábeltévén mesecsatornára. Na de akinek nincs kábeltévéje? No a másik meg az, hogy általában ha másnál vagyok mindig a kereskedelmi adók mennek. Hétköznap délután mi megy? Akciófilm, thriller, ami mind 12 éven aluliak számára nem ajánlott. Egy nagy frászt!!!! Azok még 18 éven alulinak sem ajánlott. Csak nézzük meg mai társadalmunkat! A mai 18 éven aluliak legtöbbjét. TISZTELET A KIVÉTELEKNEK! Ért is valamit ez a korosztályba való sorolás? Nem hiszem.  A csatornáknak válogatni kellene jobban a műsorok közt. Délután nem egy akciófilmet kéne adni.

2003-ban éppen nagymamámnál nyaraltunk tesómmal, és mivel keresztapám nem messze lakik tőle, átjött hozzánk. Akkor is az RTL-t néztük, amikor pont egy akciófilm ment, erre a következőket mondta, amit azóta sem tudok és fogok elfelejteni: "Én a mai filmeket nem nézem, mindegyikben csak az a lényeg, hogy a fegyverekkel lövöldözzenek"  

  • A mai fiatalok inkább az erőszakos meséket nézik.

Legtöbben sajnos igen. Azokat és az erőszakos filmeket. A furcsa az emberek, hogy én is beleestem már ebbe a bűnbe. South Park- minden fiatal ismeri szinte. Nem tagadom én is megnéztem pár részt, de annyira nincs értelme. Dragon Ball? Be is tiltották. De nem tagadom én is néztem. Mert mi probléma lenne, ha az ember ezeket csak megnézné azután folytatná a kis dolgát a szokásos módon. Vannak ilyenek mint pl. én is. De van akiknek ez kifejezetten csak ront a személyiségén, és azt hiszi ha a mesefigurához hasonlóan behúz valakinek, vagy megveri nincs semmi probléma, hiszen a mesében, filmben is megoldódott. De ez a valóság. Nem egy filmben vagyunk. Most kicsit elkanyarodok a témától elnézést, de járkálok a városban és mennyi hülye embert látok istenem. Mennyit! Fenyegetések mindenhol. Na ő azt megmutatja, hogy ki a Jani a háznál és ilyen dolgok. Hát nem csodálom, hogy emiatt a mesék történetei is eltorzulnak. És ezeket élvezik is. Elnézést még egyszer, hogy sok pontnál elkanyarodok, de szerintem ez az igazság. Sokan szitkozzák, átkozzák a televíziót. Na meg a csatornákat is. Van hasonlóság internet és a csatornák közt: Mindkettő eltorzult már így 2010-re. Az internetet sem arra használjuk amire kéne. Hanem, hogy erőszakoskodjunk a másikkal, kigúnyoljunk másokat, szitkozódjunk, fenyegessünk másokat, felrakjuk másnak a képeit stb. Merem remélni ha megéri a blog a 2020-as bejegyzést, már máshogy írok erről. Pozitívan...

ANIME MESEFILMEK PROBLÉMÁI

Az Anime mesék kicsit speciális esetek. Olvastam, hogy az anime a rajzfilm általános elnevezése Japánban, a szigetországon kívül a japán stílusú rajzfilmek összefoglaló neve. A műfaj eredeti hazájában több korosztályt is megcéloz, és az élőszereplős filmekhez hasonlóan készülnek az idősebbek számára is például romantikus, komikus, akció- és drámaanimék, sőt erotikus, pornográf tartalmúak is. Tehát olyanok mint a filmek. Számomra is érdekesek. Az anime a második világháborút követő zaklatott lelki világú Japánban alakult ki. Én is láttam már ilyen anime mesét (amit majd befogok mutatni hamarosan: Candy Candy) és a legtöbb inkább a dráma műfajú filmekre emlékeztetett. Nagyon sokszor voltak a főszereplővel problémák, lelki gondok. A legtöbb anime tényleg olyan hosszú, mint a szappanopera filmeké. Valóban engem is megfogott 1-2 ilyen mese. Azt is észrelehet venni, hogy a karaktereket nagyon csinosan ábrázolják. Sok anime mesében olyan szép arca, mosolya, szeme van a karaktereknek hogy hihetetlen. Nagyon szépen rajzolják meg őket. Tény, hogy sok anime erőszakos. De miért? Mert ezeket mutatják inkább. Nem tudom hány olyan anime mesét pillantottam meg, ami tényleg arra való lenne, hogy a TV-ben mutassák. Ami tényleg gyerekeknek való lenne. Na de nézzük a pontokat:

  • Az anime mese nem élvezhető, nincs egy jó történettel rendelkező sem köztük.

Amit legtöbbször adnak a TV-ben valóban nem. Erőszakosak és a gyereknek sem használ. De ahogy említettem, megnéztem pár olyat amit itthon nem adnak, és volt olyan amit nyugodtan elkezdhetnének vetíteni. Régen adták a Candy Candy című anime mesét, amit bemutatok a blogon. Az nekem kifejezetten tetszett. Tehát nem kell általánosítani az anime mesék közt, hogy vacak az összes. Igenis van köztük jó történettel rendelkező.

  • Az anime mese csak megrontja a fiatalságot.

Ez sem igaz. Nem az összesre igaz. Olyat kell nézni, ami nem az erőszakon alapul. Ennyi!

  • Az anime meséket bárcsak végleg elfelejtenék.

Ilyet is hallottam már. De hát ez lehetetlen és nem szükséges elfelejteni. Ugyanaz a probléma, amit nem akarunk megnézni, azt ne is nézzük. Nézzünk olyan animét, ami számunkra megfelelő. Higgye el mindenki, talál olyat!

Ennyi is lenne a mondanivalóm, nem tudom hányan értenek egyet, de azért van a kommentálási lehetőség, hogy ezt megbeszéljük! Én csak egy lehetséges magyarázatot adtam a sok más magyarázat mellett eme problémákra.

A bejegyzés trackback címe:

https://varazslatosmesefilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr272476692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scpeti79 · http://scpeti.x3.hu/ 2010.11.27. 15:08:03

Üdv Kolléga! Írod, hogy: "Jó lehet mondanom, hogy kapcsoljunk a kábeltévén mesecsatornára. Na de akinek nincs kábeltévéje?"

Kolléga! Ma már sokkalta fejlettebb a vételi lehetőség. Ugyanis nemcsak kábeltévé van már, hanem fizetős műholdas televízió is. (Nem, amelyik nekem van, hanem pl.: UPC Direct, Digi TV, HelloHD, T-Home stb.) Szóval..... akinek nem kábeltévéje van, az az égből kapja ugyanazt.

Je m'appelle Théo · http://www.theosblog.blog.hu 2010.12.03. 19:38:16

bevallom én szeretem az Anime-k egy részét. Van olyan, aminek a története érdekes és maga a megvalósítása is látványos. Tény az animék 90%-a erőszakos töltetű, ami nem épp a jellemfejlődést segíti. tetszett a cikk, gratulálok :)

mayhem 2011.03.18. 22:14:43

A saját véleményem az hogy: az animéket és az erőszakosabb meséket (filmeket) is lehet nézni de csak annak aki TÉNYLEG nem utánozza azokat amiket ott látott. Tehát egyszerűbben mondva : saját felelőség. Bár az teljesen igaz hogy a régebbi világ sokkal jobb lehetett , kár hogy én már ebbe a nagyon modern korba születtem (2000).

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2011.03.18. 23:01:56

@mayhem: Na ilyet se olvastam még egy gyerektől :) Aranyos volt az utolsó mondat :P Azért annyira nem kár, miden kornak megvannak az előnyei és hátrányai is! A mai korral sem lenne gond, nem baj az ha fejlődik a világ. Probléma inkább az emberekkel van. De az régen is volt...
süti beállítások módosítása