Varázslatos mesefilmek - Classic

Hamarosan Pumukli cikk!

 2018.03.30. 23:49

Üdvözlöm a blog olvasóit! 

Bő 5 évvel az utolsó cikkem után vagyunk az időben. Majdnem 6... és tanakodtam, hogy ez az egész nem lóghat csak úgy a levegőben. Mármint egy végső Pumukli cikk nélkül, ahogy azt még anno '12-ben ígértem. És hogy miért maradt az egész blogolás függőben? Az utolsó cikk óta eltelt idő alatt munkahelyet szereztem, megváltozott merőben az életem. De nem mindenben. Én ugyanaz vagyok. :) Csak már nem húszas éveim elején járok, hanem mindjárt 30 leszek. 

Ezt az egész mesefilmes blogot, és úgy kvázi az összes blogomat azért kezdtem el, hogy mégis csináljak valamit. Akkoriban még munka nélkül voltam és kellett valami amivel elfoglalhattam magam. És szerettem a meséket. Ma is szeretem őket. Mégsem jelenthetem ki teljesen, hogy jó ötlet volt függőben, mondhatni a levegőben lógva hagyni eme kis blogocskát. Ilyen méltatlanul... Szóval én megírom a Pumukli cikket, hogy azért méltón fejezzem be az egészet, mert sajnos továbbra sem lesz időm, de úgy gondoltam, akinek kedve lenne folytatni, az vegye fel velem nyugodtan a kapcsolatot, és saját stílusára folytassa tovább a mesecikkek, bemutatók írását. Komoly szándékúak jelentkezzenek a következő e-mail címen: bolong_17@freemail.hu. Admin jogosultságot nem adok, de szívesen adnék cikk írói státuszt egy komoly szándékú egyénnek. Várom a jelentkezőket!

2018-BAN A BEFEJEZŐ MESE A BLOGON

PUMUKLI 

avlktkqturbxy84ztljnmfjowmxywu3m2uxnwm0zmiwmgmwota4nthhmc5qcgvnkpudpb7nadhnaqatbc0dfm0bva.jpg

 

 

 

Én is neveztem blogommal a Goldenblogra, ezért megkérem a mesekedvelőket, szavazzatok rám!

Lépései:

1, Fontos, hogy Facebookodra be légy jelentkezve.
2, Kattint a következő linkre: http://goldenblog.hu/szavazas.aspx
3, A Kult-szórakozás kategóriában a blogok közül válasszátok ki a: Varázslatos mesefilmek - Classic-ot és jelöljétek ki!
4, Ezután a zöld keretben lévő Szavazás feliratra kattintsatok!

Köszönöm!


(Ideiglenes poszt, a Goldenblog lezajlása után törlésre kerül!)

Pic 1.jpgA most bemutatott mesefilm ismét egy Disney-klasszikus. Ez a Toy Story - Játékháború. Egy nagyon aranyos meséről van szó. A történetben szereplő kisfiú, Andy, magamat juttatja eszembe amikor még kicsi voltam. Rengeteg játékom volt. Voltak katonáim, figuráim, legó játékom, gyurmám, mindenféle plüss és még sorolhatnám. Én is szerettem elhinni azt, hogy ezek a játékok élnek, és életre fognak kelni. Sajnos, ez nem így történt, de úgy szerettem őket, mintha élőlények lennének. És sok kicsi elhiszi azt, hogy a játékoknak lelkük van. Andy az a kisfiú, aki ezekkel a játékokkal köti le magát, nem pedig a számítógéppel. És magam is azt vallom, egy kicsinek azok a játékok valók, amikkel ő játszik. Ahogy az nálam is volt anno, a játékok közt voltak kedvenceim. Nos, nincs máshogy ez Andynél se, akinek a kedvenc játéka egy cowboy figura, melynek neve Woody. A mesében szereplő játékok több okból is különlegesek: beszélnek és érzéseik vannak. Ha kell, segítenek egymáson, kitartanak jóban-rosszban egymás mellett. Külön küldetést szerveznek, hogy megtudják mit kapott Andy a szülinapjára. És még hasonlóan sok izgalmas jelenetekben lehet részünk. A film sikert ért el világviszonylatban. A siker természetesen meghozta a folytatás gyümölcsét, és 1999-ben hasonló, ha nem még nagyobb izgalmak közt tekinthettük meg a 2. részt. Aki szerette az első részt, az imádni fogja a folytatást is. Természetesen idővel ezt is befogom mutatni itt a Varázslatos mesefilmek - Classic blogon.. Most pedig szokásomhoz híven, konkrétan a meséről írnék nektek érdekességeket.

Az 1995-ös év egy nagy sikerű rajzfilmet vitt a mozikba. A Toy Story - Játékháború egy amerikai számítógép-animációs film a Pixar Animation Studios készítésében és a Walt Disney Pictures forgalmazásában. Az eredeti bemutató 1995. november 22-én volt megtekinthető az Egyesült Államokban és Kanadában, itthon pedig 1996. március 28-án. 2010. január 28-án, szintén itthon láthattuk az alkotás 3D-s változatát. Észak - Amerikában az 1995-ös év legnagyobb bevételt hozó bemutatója lett, világviszonylatban is az előkelő 2. helyet foglalta el. A rajzfilm jegyzi a mozi történetének első, teljes egészében számítógéppel alkotott egész estés produkcióját, ezért John Lasseter rendezőt különdíjban részesítették az 1996-os Oscar-gálán. Az alkotást ezen felül három kategóriában jelölte az Amerikai Filmakadémia. A DVD kiadás nem volt vitatott, ám a Toy Story más dolgokat is megihletett, számítógépes játékok jelentek meg róla, és nagyon sok terméken feltüntették a nevét. Emlékeim szerint még a mekis Happy Meal menühöz is ehhez a meséhez kapcsolódó játékot adtak ajándékba. Pic 5.jpg
A korábbi Disney animációs filmek jóval költségesebbek voltak és több animátorra volt szükség. A Toy Story viszont 30 millió dollárból készült, 110 animátor közreműködésével. Példának okáért az 1994-ben bemutatott "Az oroszlánkirály" 45 millió dollárba került és 800 szakember dolgozott rajta. Érdekesség, hogy a szereplők közül volt olyan akit először agyagból formáztak meg. Mikor a modell elkészült, utána az animációs változat következett, amiknek a bekódolásával minden szereplő különböző mozgatókat nyert, így képes lett beszédre, járásra és ugrásra. Az összes közül Woody volt a legösszetettebb, ugyanis 723 animációs változóra volt szüksége, amiből 212 az arcához és 58 a szájához kellett. A színészek, hogy szinkronizálni tudják a szereplőket, az animátorok részletesen kidolgozták a szájmozgást és arckifejezéseket, egy 8 mp-es képkocka egy teljes hétbe telt. Ezt követően a szakemberek összeállították a jeleneteket és új sztoribordokat hoztak létre a számítógép-animált szereplőkkel. Ezután kerültek helyre az árnyékok, fények és vizuális effektek, majd végül 300 számítógép-processzor segítségével rendezték a filmet végső formájába. Az utómunkálatok során a hangeffekteket vegyítették a zenei hangsávval a Skywalker Soundnál. Összesen 800 ezer gépi munkaórára és 114 240 képkockányi animációra volt szükség a filmhez, és minden egyes képkocka 2-15 órát igényelt. Gondoljunk csak bele!!!!!!
A Toy Story egyöntetű kritikai ovációt élvezett. A Rotten Tomatoes oldalán feltüntetett 68 újságíró 100%-a pozitív véleményének adott hangot, átlagosan 8,9 ponttal jutalmazva a filmet a maximális 10-ből. Ezzel a legjobb kritikákat kapott filmek listáján a 7. helyet foglalja el. Sokak állítása szerint a Toy Story az egyik legjobban szinkronizált animációs film. Számos újságíró ismerte el a film erényeként, hogy több korosztályhoz is szól, különösen a kisgyerekekhez és a felnőttekhez. 1995-ben a filmet a Times nyolcadiknak sorolta az éves tízes listáján. 2003-ban a Online Filmkritikusok társasága minden idők legnagyszerűbb animációs filmjének választotta.

Pic 4.jpg
A film az első 5 napja során az észak-amerikai piacon 39,1 millió dollárt gyűjtött össze, a péntek-vasárnapra vonatkozó, nyitóhétvégei adat pedig 29,1 millió dollárt mutatott, ami az első helyhez juttatta. A film további két héten át vezette is a nézettségi listát, ám a Jumanji a 2. helyre szorította. 1995 legnagyobb bevételt elért alkotása lett, maga mögé utasítva több sikerfilmet is, ilyen volt a Mindörökké Batman vagy az Apolló 13. Bemutatója idején harmadik lett az animációs filmek örök ranglistáján, Az oroszlánkirály és az Aladdin mögött. A Toy Story végső bevétele az Egyesült Államokban és Kanadában 191, 8 millió dollárra rúgott, míg a világ többi részéről további 170, 2 millió dollárnak megfelelő összeg folyt be, összesen ez 362 millió dollárt jelentett, aminél jobb eredményt csak Az élet mindig drága című film ért el.
A film két Golden Globe jelöléssel büszkélkedhet: esélyes volt a legjobb film és a legjobb betétdal kategóriákban. Az animációs produkciókat díjazó Annie Awards díjkiosztóján nyolc díjjal gazdagodtak az alkotók, köztük a legjobb animációs filmével.

Pic 3.jpg
1996. október 29-én jelent meg VHS-en. Az első heti videokazetta eladások 5,1 millió dolláros forgalmat hoztak, amivel a film a hét legkeresettebb címe lett. Az első évben több mint 21,5 millió példányt értékesítettek. Videókölcsönzésekből az Egyesült Államokban 103,2 millió dollár folyt be a kasszákba. DVD-n a film először 2000. október 17-én jelent meg a második résszel egybecsomagolva, ám később külön is meglehetett vásárolni. 2005. szeptember 6-án került sor a PSP (PlayStation Portable) tulajdonosoknak szánt UMD megjelenésre. A Disney 2009. január 31-én vonta ki a forgalomból a Toy Story DVD-t, majd 2010. márciusban Blu-rayen jelent meg ismét a boltok polcain. Magyarországon szintén közel egy évet kellett várni a lakossági hozzáférésre. Az InterCom 1997. február 18-án tette elérhetővé a boltokban, a Disney rajzfilmek hagyományaihoz híven egy időben a kölcsönzői megjelenéssel. A hazai DVD megjelenés dátuma megegyezik az észak-amerikaival. Hazánkban a filmet és első folytatását szintén 2010 márciusában adták ki Blu-rayen.
A rendező ellenezte, hogy a filmből Az oroszlánkirály és az Aladdin szellemiségét követő musical készüljön. A Disney azonban ezt a formát preferálta, mondván: "A musical a mi irányzatunk. A dalra fakadás remekül segíti a cselekmény előremenetelét. Levesz némi terhet a szereplők válláról". Később azonban ezen álláspont változott, és Randy Newmant választották ki a film zenéjének a megkomponálására, ami a zeneszerző első animációs munkája volt. Lasseter szerint dalai megérintik, szellemesek és biztosítják az érzelmi alátámasztást minden jelenethez. A film legismertebb dalát, a „You've Got a Friend in Me”-t Newman egyetlen nap alatt írta meg. (Ez a dal egyébként külön meg is jelent CD-n és kazettán)!

A szereplők amerikai és magyar szinkronhangjai a következők:

JÁTÉKOK HANGJAI

 • Woody: Tom Hanks, Magyar hangja: Stohl András
 • Buzz Lightyear: Tim Allen, Magyar hangja: Dörner György
 • Krumplifej úr: Don Rickles, M.h.: Forgács Gábor
 • Rey: Wallace Shawn, M.h.: Lippai László
 • Slinky: Jim Varney, M.h.: Kristóf Tibor
 • Guba: John Ratzenberger, M.h.: Kocsis György
 • Bo Peep: Annie Potts, M.h.: Farkasinszky Edit
 • Őrmester: R. Lee Ermey, M.h.: Rosta Sándor
 • Lenny: Joe Ranft, M.h.: Keresztes Sándor

EMBEREK HANGJAI

 • Andy Davis: John Morris, M.h.: Szalay Csongor
 • Sid: Erik von Detten, M.h.: Szőke András
 • Mrs. Davis: Laurie Metcalf, M.h.: Csomor Csilla
 • Hannah: Sarah Freeman, M.h.: Molnár Ilona

A sztori nagyon gondosan, izgalmasan lett felépítve, garantáltan sokakat lenyűgöz majd. A történet szerint Woody, a cowboy baba küldetést szervez Andy születésnapi bulijára, hogy megtudja milyen ajándékokat kapott. Mielőtt Woody végleg megnyugodhatna, kiderül, hogy Andy egy akciófigurát is kapott. Ez az akciófigura Buzz, aki elhiszi, hogy az a küldetése, hogy megmentse a világot a gonoszságtól. Természetesen Woody eleinte nem szimpatizál Buzz-al, akivel majd csomó kalandba fog keveredni. Ezek a kalandok néha akár az életükbe is kerülhetnek. Mindenkinek ajánlom ezt a nagy sikerű rajzfilmet!!!!

 TOY STORY - JÁTÉKHÁBORÚ ÉRDEKESSÉGEK

Pic 2.jpg

- Buzz Lightyear a nevét Buzz Aldrin asztronauta után kapta. A szereplő kinézetét az Apolló űrhajósainak ruháiról és a G. I. Joe akciófigurákról mintázták.

- Woody-t, a készítők kezdetben egy hasbeszélő bábúnak képzelték el, amiből aztán egy felhúzhatós, kitömött cowboybaba lett. Nevét Woody Strode western színészről kapta.

- Lasseter (a rendező) Tom Hanks-et szerette volna megnyerni Woody hangjának. Vágya teljesült is.

- 1993. november 19-én a Pixar bemutatta a film egy korai vázlatát a Disney-nek. Ám az eredmény katasztrofálisan sikerült. A produkciót leállították, míg egy a Disney által jóváhagyott forgatókönyv el nem készül. 1994 februárjában indították újra a munkálatokat.

- Tervbe volt, hogy a történetbe teszik Barbie-t, aki megmentené Woody-t és Buzz-t a film végén, ám erről hamar le kellett tenniük, mivel a babákat gyártó Mattel nem egyezett bele a játék felhasználásába. Elmondásuk szerint, ha a baba megszólal, és animálják, saját személyiséget kap, ami nem biztos, hogy minden kislány vágyálma. A Hasbro hasonlóképpen nem járult hozzá a G. I. Joe licencbe bocsátásához, ám a Mr. Potato Head (Krumplifej úr) szerepeltetését engedélyezte. A filmhez kapcsolódó játékokat a Thinkway Toys gyártotta, amely cég 1995-ben az egész világra terjedő licencet megszerezte.

- 2010-re elkészült az animációs film 3D-s változata.

- Buzz Lightyear klasszikussá vált mondata sokak körében ismert, ami a következőképpen hangzik: "A végtelenbe és tovább!" 2008-ban az asztronauták magukkal vittek egy Buzz Lightyear figurát a világűrbe a Discovery űrrepülőgép fedélzetén egy oktatási program keretében, miközben a fent említett szállóigét említették.

- Szintén 2008-ban, a szállóige nemzetközi híradásokba is bekerült, mikor arról tudósítottak, hogy egy apa és fia folyamatosan ismételgette azt egymásnak jelezve, miközben a hullámokkal küzdöttek 15 órán keresztül az Atlanti-óceánban.

- A Toy Story filmből jelenleg 3 epizód készült el. Az érdekesség csupán annyi, hogy itt a folytatások is hasonló színvonalúak mint az első rész. Hiszen tudhatjuk, hogy általában a folytatások katasztrofálisra sikerednek.

- A filmhez kapcsolódóan videojátékok is megjelentek, szinte az összes játékkonzolra és természetesen PC-re is.

A végére pedig azt kívánom, ez a bemutató hozza meg minden olyan embernek a kedvét, aki eddig nem tudta eldönteni, megéri-e megnézni ezt a csodálatos rajzfilmet!

(Utoljára frissítve: 2012. június 18. 22:05)

KÖVETKEZŐ MESE A BLOGON

Várható bemutató: Június vége!

ajánló.jpgPumukli (1979)

A Varázslatos mesefilmek blog ezentúl kettéválik: a jelenlegi blogon a régi mesefilmeket szándékozom bemutatni (Varázslatos mesefilmek - Classic), az új blogon pedig a 2000-től elkészült meséket mutatnám be. A jelenlegi, 2010-ben indult Varázslatos mesefilmek blog amúgy is a régi mesefilmekre épült fel, így arra a döntésre jutottam, hogy készítek az új mesék bemutatására szolgáló blogot is, ami a Varázslatos mesefilmek - Modern mesék címet kapta. Így mindenki eldöntheti, hogy a régi vagy az új mesefilmek érdeklik jobban, de az is megeshet mint velem, hogy egyáltalán nem számít milyen régi. Az új blogon, készülőben van a legelső bemutatóm, a L'ecsó című meséről. Remélem az új mesefilmes blogon is lesznek Olvasóim. Hozzászólásokat és véleményeket is várok ezzel kapcsolatban. Ötleteket is szívesen elfogadok.

Az új blog elérhető a következő oldalon: WWW.MODERNVARAZSLATOSMESEFILMEK.BLOG.HU

Az oldal kinézete még a kezdetleges fázisban van, természetesen folyamatos fejlesztésen fog átesni. A blog kinézete remélem mihamarabb elnyeri végső formáját.

A magazin ötlete már régóta a fejemben van, ugyanis egy blog nem ér fel semmilyen könyvvel, újsággal amit az ember magáénak tudhat, emiatt októberben elhatároztam, megvalósítom ezt az ötletemet, hogy a mese blogból újság szülessen. Szimplán az a cél vezérelt, hogy valami maradandót alkossak, és az, hogy megtudjam mennyi embert érdekel a dolog. A Varázslatos mesefilmek magazin több cikket is tartalmaz, melyek közt lesz ami a blogon már megtalálható, -többek közt mesebemutatók- viszont vannak olyan cikkek is amik kizárólag a magazin számára készültek, így újdonságnak számítanak. Többféle forrásanyagból állítottam össze a magazint, amit igyekeztem egy átlag ember nyelvezetére alakítani úgy, hogy lehetőleg mindenki megértse. Szeretnék ezzel a magazinnal minden érdeklődőnek kedveskedni, az első 5 megrendelő viszonylag gyorsan meg is kapja. A rendelés ingyenes, viszont mivel a nyomtatási, spirálozási egyéb munkálatok lassabban mennek, ezért minél többen rendelik meg, annál későbbre tudom csak biztosítani, hogy kézhez kapja a kedves megrendelő a magazint. Megmutattam pár ismerősömnek is, mi a véleményük az újságról, többségük szerencsére pozitív véleménnyel volt. Mivel ez még csak az első szám, ami lényegében bemutató példány, a következő szám készítésénél mások véleménye nagyon sokat fog számítani. Sajnos én se vagyok hibátlan, az újság tartalmazhat nyelvhelyességi vagy tartalmi hibákat is, annak ellenére, hogy tüzetesen átnéztem ezeket. Egyébként a tartalom összeállításánál azt vettem figyelembe, hogy minél érdekesebb dolgok kerüljenek az újságba, és ne csak a blogon megtalálható mesebemutatók, hanem olyan cikkek is amiket sokan érdekesnek találhatnak. Remélem mindenkinek tetszeni fog! Megjelenik egy évben kétszer. Rendeljétek meg ingyen!

  Ingyenesen megrendelhető egész évben az E-mail címemen keresztül

  • Ingyenesen megrendelhető a következő e-mail címen: bolong_17@freemail.hu
  • Az e-mail tartalmazzon egy nevet és lakcímet, hogy tudjam hová küldjem a magazint. Természetesen ezek az adatok nem szivárognak ki, bizalmasan kezelem  :)
  • A magazin tartalmából: Vuk, Az Oroszlánkirály, Animációs filmtörténet, rejtvények.

  A magazinban lesz egy pályázati felhívás is, amit decemberben fogok részletezni itt a blogon és szintén a bloghoz kapcsolódó Varázslatos mesefilmek Facebookos oldalán. Annyit elárulok, hogy a gyerekek rajztudására lesz majd szükség!
  Megrendelni érdemes minél hamarabb, hiszen az első 5 megrendelő viszonylag hamar megkapja majd a magazint, a minél későbbi megrendelőknek viszont majd többet kell várni, de idővel ők is kézbe vehetik majd. Így ha szereted a mesefilmeket, és szeretnél egy példányt a magazinból, bátran rendeld meg :)

  FIGYELEM!

  A MAGAZIN NEM MESEKÖNYV!

  Azok a megrendelők akik már rendelkeznek egy példánnyal, véleményüket szívesen fogadom!

Ismer-e bárki olyas valakit, aki a világon az összes mesterséghez ért? Én igen, úgyhogy ajánlom mindenkinek Mekk Eleket. Ő az égvilágon mindenhez ért, bármit "mekkszerel", és bármit megépít. Aki ezt képtelen elhinni, az nagyon jól teszi, ugyanis egy kontár, kétbalkezes kecskéről van szó, aki talán össz-vissz 3 mesterséghez ért igazán: az evéshez, lustálkodáshoz és az alváshoz. A mai bemutató tehát sokak kedvencéről fog szólni, Mekk Elek az ezermester című bábmeséről. Annak idején a Magyar Televízió 1-es csatornáján, az Esti mesében néztem meg, sőt ugyanitt láttam nem is olyan régen szintúgy. Esetleg aki sürgősen megakarja nézni a mese epizódjait, az az interneten könnyen megtalálhatja. Kicsiknek nagyon ajánlom a sorozat megtekintését, ugyanis nagyon szórakoztató, biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog a csemetéknek. Az epizódok nincsenek 10 percesek sem, tehát nem túl hosszúak. Nem tartozik a kedvenc meséim közé, de tény, hogy mosolyt tud csalni az ember szájára ez a kétbalkezes kecske. És természetesen büszkén jelenthetem, magyar alkotásról van szó. Sok szülő emlékszik még erre a mesére, ahogy az enyéim is. Műfaja tulajdonképpen bábjátékfilm. A nagy magyar klasszikusok közé tartozik (Mézga család, Süsü, a sárkány stb.)

1980-ban mutatták be. Ahogy már írtam a történetünk főszereplője egy kecske, aki ezermesternek adja ki magát, ám a sorozat első részének a végén már elismeri, hogy ő az égadta egy világon semmihez sem ért. Ő maga számos munkával foglalkozott már, vagyis csak próbálkozott vele, hogy találjon magának valamiféle elfoglaltságot. De sokáig egyik sem jött be neki. A háza 13 cégérrel van felszerelve, melyek egy-egy mesterséget mutatnak. Az egyes epizódok elején, kis hintaszékében ücsörögve papagájával együtt várja, hogy valaki munkával bízza meg, amit ő majd szaktudásához képest elintéz, a végeredmény majd viszont hagy némi kívánnivalót maga után. Szóval ha az egyik munka nem jött be neki, akkor azt a munkát mutató cégért leverték a házáról. Ám hihetetlen de mégis igaz, az utolsó, a szabóság, megfelelőnek bizonyult.
A szereplők párbeszédei rímekbe vannak faragva, ezekre pedig érdemes lesz odafigyelni mert igen humorosak. Nemcsak az egyes epizódok hossza, maga az egész bábfilmsorozat sem túl hosszú a maga 13 részével együtt. Írta Romhányi József, a főszereplő (Mekk mester) szinkronhangja pedig Balázs Péter (színész).

A 13 epizód cím sorrendben:

 •  A csodálatos asztalos
 •  Épületes eset
 •  Nyúlcipő
 •  Kinek lesz melege?
 •  A szamárkenyérfa
 •  Kutyalagzi
 •  Biztonsági berendezés
 •  A kútásó
 •  Macskazene
 •  Paci Manci frizurája
 •  A szélmolnár
 •  Az éléskamarások
 •  Helén divatot csinál

Gyártotta a Pannónia Filmstúdió, sugározta a Magyar Televízió. Ajánlom mindenkinek a megtekintését, ígérem nem lesz csalódás, csak kellemes kikapcsolódás.

 VIDEÓBEJEGYZÉSEK

Mekk Elek az ezermester
11. rész: a szélmolnár

KÖVETKEZŐ MESE A BLOGON

TOY STORY - Játékháború
(1995)

A most bemutatott mese, Az oroszlánkirály, kivételes helyet foglal a szívemben, és ehhez szintén gyermekkori emlékek fűződnek. A mesét nem egyszer és nem kétszer láttam már, mert egyszerűen megunhatatlan. A rajzfilmben nagyon sok poénos jelenet lesz, főleg ha majd Timon és Pumba felbukkan, viszont az érzékeny lelkűek is készüljenek fel, mert lesznek benne megható jelenetek is. A történet jól kitalált és felépített olyannyira, hogy nagyon magával tudja ragadni az embert. Látszik, hogy a készítők beleadtak apait-anyait, a karakterek szerethetőek, a történet fantasztikus. Az oroszlánkirály ebben az évben töltötte 17. születésnapját, de az idő egyszerűen nem látszik meg rajta. A főcímzene a kedvenceim közé tartozik sok más betétdallal együtt. Szerintem alig akad olyan ember akinek ne tetszene ez a remekmű. Ajánlom mindenkinek az alkotás megtekintését, nem fogtok csalódni benne.

Vajon miben sántikál Zordon?

Az Oroszlánkirály (angolul: The Lion King) egy 1994-es amerikai animációs film a Walt Disney Feature Animation készítésében és a Walt Disney Pictures forgalmazásában jelent meg. A szövegeket Tim Rice írta, a csodálatos filmzenét pedig Hans Zimmernek köszönhetjük, amiért Oscar-díjat is kapott, továbbá a film egyik betétdala is elnyerte az aranyszobrot. A Disney 32. egész estés rajzfilmje a harmadik legnagyobb bevételt hozó animációs film (az első a kézzel rajzolt rajzfilmek kategóriájában) mind az Egyesült Államokban, mind pedig világviszonylatban is.
Az oroszlánkirály eredetileg "A dzsungel királya" címet viselte a készítés korai szakaszában. Az animátorok a rajzfilm érdekében hús-vér állatokat tanulmányoztak, a készítők közül pedig voltak olyanok akik Afrikába utaztak csak azért, hogy megfigyeljék azt a természetes környezetet, amelyet a filmben is bemutatni kívántak. Az alkotók a film készítése során új módon tudták bemutatni elképzeléseiket, melyet a számítógépek nagy jelentőségű használata segített elő. A legfontosabb jelenet a vadállatok menekülése volt. Számos különböző állat karakterét alkották meg egy 3D-s számítógépes program segítségével, amely megszázszorozta és a kézzel rajzoltság látszatával is felruházta őket, mindemellett egy véletlenszerű útvonalat is kijelölt a hegyoldal lejtőjén, hogy a csorda valódi és megjósolhatatlan mozgásának érzékletét keltsék. Hasonló sokszorosítást alkalmaztak a "Készülj hát" dal közben, amikor több száz ugyanolyan hiéna menetel.

Timon és Pumba - Akiken csak nevetni lehet

A készítők az oroszlánkirályt csak másodlagos projektnek tekintették a Pocahontas mögött, mivel épp egy időben készítették mindkettőt. A Disney Feature Animation több munkatársa is a Pocahontast részesítette előnyben, mivel akkor úgy gondolták ez sikeresebb és elismertebb lesz az Oroszlánkirálynál. De tévedtek. Ugyanis amikor mindkét film a mozikba került, az oroszlánkirály sokkalta több pozitív visszajelzést kapott a közönségtől és messze nagyobb bevételt ért el a Pocahontasnál, noha mindkét film sikeresnek bizonyult.
Egyes vélekedések szerint Az oroszlánkirály története az 1960-as években készült Kimba, a fehér oroszlán című animációs sorozatból merít ötleteket, azonban ahogy ez lenni szokott, a készítők tagadják ezen állításokat.
A rajzfilm főszereplője, Simba, egy fiatal oroszlán aki kezdetben szülei segítségével tanulja meg az afrikai szavannákon, hol a helye az élet körforgásában, ezalatt számos akadállyal meg kell küzdenie, hogy majdan ő lehessen a törvényes király, aki az állatok felett fog uralkodni. A film kezdetén Rafiki, a mandrill sámán bemutatja Simbát, Mufasa király és Szarabi királynő fiát a Trónszirt körül gyülekező állatalattvalóknak. A király fivére, Zordon azonban rájön, hogy a kis Simba születésével elvesztette a jogot, hogy ő lehessen a király, ezért azt tervezi megöli saját fivérét és a fiát. Hogy sikerül-e Zordonnak megvalósítania gonosz tervét, az a rajzfilmből kiderül.

Korábban a Disney animációs filmek dalaiban ismeretlen énekesek hangjai csendültek fel, azonban a rajzfilm már ismert amerikai színészeket szólaltatott meg, mint pl. Whoopi Goldberg, Rowan Atkinson és Jeremy Irons. A rajzfilm kiváló magyar szinkronhangot kapott, melyben Simba magyar hangja: Stohl András.

AZ OROSZLÁNKIRÁLY ÉRDEKESSÉGEK

- A szereplők között megtalálhatjuk sokak kedvenc párosát, Timon és Pumbát, aki egy-egy feszült jelenetnél próbálják humorral oldani a hangulatot. Ezen kívül a két jó barát a következő 2 részben is szerepelni fog, sőt rendelkeznek önálló rajzfilmsorozattal is.

- Az oroszlánkirálynak még két további része készült el: Az oroszlánkirály 2 - Szimba büszkesége, -amit szintén ajánlok megnézni, mert hasonlóan szép a története-, és Az oroszlánkirály 3 - Hakuna Matata, amiről egyelőre még nem tudok véleményt nyilvánítani.

- A rajzfilm 2003-as DVD-s kiadása tartalmaz egy új jelenetet is.

- Az oroszlánkirály egy zenés film is, a dalokat Elton John szerezte.

- Noha Az oroszlánkirályt csak másodlagos produkciónak tekintették a Pocahontas rajzfilm mögött, az előbbi mégis sokkalta több pozitív visszajelzést kapott a közönségtől, és sokkal nagyobb bevételt is ért el.

- Az oroszlánkirály 32. egész estés rajzfilmje a harmadik legnagyobb bevételt hozó animációs film világviszonylatban.

- Az oroszlánkirály bizonyos elemeiben párhuzamot mutat Shakespeare Hamlet című drámájával, a bibliai József és Mózes történetével, illetve az 1942-es Bambi, szintén Disney-s alkotással.

VIDEÓBEJEGYZÉSEK

Az oroszlánkirály - Az élet az úr 

 Az oroszlánkirály - Érzed már a szív szavát

KÖVETKEZŐ MESE A BLOGON

Mekk Elek az ezermester (1980)
Várható bemutató: November eleje!
FRISS! Várható bemutató: November 2! (Elhalasztva)

 

süti beállítások módosítása