Világklasszikusok: Toy Story - Játékháború (1995) - Varázslatos mesefilmek - Classic

Pic 1.jpgA most bemutatott mesefilm ismét egy Disney-klasszikus. Ez a Toy Story - Játékháború. Egy nagyon aranyos meséről van szó. A történetben szereplő kisfiú, Andy, magamat juttatja eszembe amikor még kicsi voltam. Rengeteg játékom volt. Voltak katonáim, figuráim, legó játékom, gyurmám, mindenféle plüss és még sorolhatnám. Én is szerettem elhinni azt, hogy ezek a játékok élnek, és életre fognak kelni. Sajnos, ez nem így történt, de úgy szerettem őket, mintha élőlények lennének. És sok kicsi elhiszi azt, hogy a játékoknak lelkük van. Andy az a kisfiú, aki ezekkel a játékokkal köti le magát, nem pedig a számítógéppel. És magam is azt vallom, egy kicsinek azok a játékok valók, amikkel ő játszik. Ahogy az nálam is volt anno, a játékok közt voltak kedvenceim. Nos, nincs máshogy ez Andynél se, akinek a kedvenc játéka egy cowboy figura, melynek neve Woody. A mesében szereplő játékok több okból is különlegesek: beszélnek és érzéseik vannak. Ha kell, segítenek egymáson, kitartanak jóban-rosszban egymás mellett. Külön küldetést szerveznek, hogy megtudják mit kapott Andy a szülinapjára. És még hasonlóan sok izgalmas jelenetekben lehet részünk. A film sikert ért el világviszonylatban. A siker természetesen meghozta a folytatás gyümölcsét, és 1999-ben hasonló, ha nem még nagyobb izgalmak közt tekinthettük meg a 2. részt. Aki szerette az első részt, az imádni fogja a folytatást is. Természetesen idővel ezt is befogom mutatni itt a Varázslatos mesefilmek - Classic blogon.. Most pedig szokásomhoz híven, konkrétan a meséről írnék nektek érdekességeket.

Az 1995-ös év egy nagy sikerű rajzfilmet vitt a mozikba. A Toy Story - Játékháború egy amerikai számítógép-animációs film a Pixar Animation Studios készítésében és a Walt Disney Pictures forgalmazásában. Az eredeti bemutató 1995. november 22-én volt megtekinthető az Egyesült Államokban és Kanadában, itthon pedig 1996. március 28-án. 2010. január 28-án, szintén itthon láthattuk az alkotás 3D-s változatát. Észak - Amerikában az 1995-ös év legnagyobb bevételt hozó bemutatója lett, világviszonylatban is az előkelő 2. helyet foglalta el. A rajzfilm jegyzi a mozi történetének első, teljes egészében számítógéppel alkotott egész estés produkcióját, ezért John Lasseter rendezőt különdíjban részesítették az 1996-os Oscar-gálán. Az alkotást ezen felül három kategóriában jelölte az Amerikai Filmakadémia. A DVD kiadás nem volt vitatott, ám a Toy Story más dolgokat is megihletett, számítógépes játékok jelentek meg róla, és nagyon sok terméken feltüntették a nevét. Emlékeim szerint még a mekis Happy Meal menühöz is ehhez a meséhez kapcsolódó játékot adtak ajándékba. Pic 5.jpg
A korábbi Disney animációs filmek jóval költségesebbek voltak és több animátorra volt szükség. A Toy Story viszont 30 millió dollárból készült, 110 animátor közreműködésével. Példának okáért az 1994-ben bemutatott "Az oroszlánkirály" 45 millió dollárba került és 800 szakember dolgozott rajta. Érdekesség, hogy a szereplők közül volt olyan akit először agyagból formáztak meg. Mikor a modell elkészült, utána az animációs változat következett, amiknek a bekódolásával minden szereplő különböző mozgatókat nyert, így képes lett beszédre, járásra és ugrásra. Az összes közül Woody volt a legösszetettebb, ugyanis 723 animációs változóra volt szüksége, amiből 212 az arcához és 58 a szájához kellett. A színészek, hogy szinkronizálni tudják a szereplőket, az animátorok részletesen kidolgozták a szájmozgást és arckifejezéseket, egy 8 mp-es képkocka egy teljes hétbe telt. Ezt követően a szakemberek összeállították a jeleneteket és új sztoribordokat hoztak létre a számítógép-animált szereplőkkel. Ezután kerültek helyre az árnyékok, fények és vizuális effektek, majd végül 300 számítógép-processzor segítségével rendezték a filmet végső formájába. Az utómunkálatok során a hangeffekteket vegyítették a zenei hangsávval a Skywalker Soundnál. Összesen 800 ezer gépi munkaórára és 114 240 képkockányi animációra volt szükség a filmhez, és minden egyes képkocka 2-15 órát igényelt. Gondoljunk csak bele!!!!!!
A Toy Story egyöntetű kritikai ovációt élvezett. A Rotten Tomatoes oldalán feltüntetett 68 újságíró 100%-a pozitív véleményének adott hangot, átlagosan 8,9 ponttal jutalmazva a filmet a maximális 10-ből. Ezzel a legjobb kritikákat kapott filmek listáján a 7. helyet foglalja el. Sokak állítása szerint a Toy Story az egyik legjobban szinkronizált animációs film. Számos újságíró ismerte el a film erényeként, hogy több korosztályhoz is szól, különösen a kisgyerekekhez és a felnőttekhez. 1995-ben a filmet a Times nyolcadiknak sorolta az éves tízes listáján. 2003-ban a Online Filmkritikusok társasága minden idők legnagyszerűbb animációs filmjének választotta.

Pic 4.jpg
A film az első 5 napja során az észak-amerikai piacon 39,1 millió dollárt gyűjtött össze, a péntek-vasárnapra vonatkozó, nyitóhétvégei adat pedig 29,1 millió dollárt mutatott, ami az első helyhez juttatta. A film további két héten át vezette is a nézettségi listát, ám a Jumanji a 2. helyre szorította. 1995 legnagyobb bevételt elért alkotása lett, maga mögé utasítva több sikerfilmet is, ilyen volt a Mindörökké Batman vagy az Apolló 13. Bemutatója idején harmadik lett az animációs filmek örök ranglistáján, Az oroszlánkirály és az Aladdin mögött. A Toy Story végső bevétele az Egyesült Államokban és Kanadában 191, 8 millió dollárra rúgott, míg a világ többi részéről további 170, 2 millió dollárnak megfelelő összeg folyt be, összesen ez 362 millió dollárt jelentett, aminél jobb eredményt csak Az élet mindig drága című film ért el.
A film két Golden Globe jelöléssel büszkélkedhet: esélyes volt a legjobb film és a legjobb betétdal kategóriákban. Az animációs produkciókat díjazó Annie Awards díjkiosztóján nyolc díjjal gazdagodtak az alkotók, köztük a legjobb animációs filmével.

Pic 3.jpg
1996. október 29-én jelent meg VHS-en. Az első heti videokazetta eladások 5,1 millió dolláros forgalmat hoztak, amivel a film a hét legkeresettebb címe lett. Az első évben több mint 21,5 millió példányt értékesítettek. Videókölcsönzésekből az Egyesült Államokban 103,2 millió dollár folyt be a kasszákba. DVD-n a film először 2000. október 17-én jelent meg a második résszel egybecsomagolva, ám később külön is meglehetett vásárolni. 2005. szeptember 6-án került sor a PSP (PlayStation Portable) tulajdonosoknak szánt UMD megjelenésre. A Disney 2009. január 31-én vonta ki a forgalomból a Toy Story DVD-t, majd 2010. márciusban Blu-rayen jelent meg ismét a boltok polcain. Magyarországon szintén közel egy évet kellett várni a lakossági hozzáférésre. Az InterCom 1997. február 18-án tette elérhetővé a boltokban, a Disney rajzfilmek hagyományaihoz híven egy időben a kölcsönzői megjelenéssel. A hazai DVD megjelenés dátuma megegyezik az észak-amerikaival. Hazánkban a filmet és első folytatását szintén 2010 márciusában adták ki Blu-rayen.
A rendező ellenezte, hogy a filmből Az oroszlánkirály és az Aladdin szellemiségét követő musical készüljön. A Disney azonban ezt a formát preferálta, mondván: "A musical a mi irányzatunk. A dalra fakadás remekül segíti a cselekmény előremenetelét. Levesz némi terhet a szereplők válláról". Később azonban ezen álláspont változott, és Randy Newmant választották ki a film zenéjének a megkomponálására, ami a zeneszerző első animációs munkája volt. Lasseter szerint dalai megérintik, szellemesek és biztosítják az érzelmi alátámasztást minden jelenethez. A film legismertebb dalát, a „You've Got a Friend in Me”-t Newman egyetlen nap alatt írta meg. (Ez a dal egyébként külön meg is jelent CD-n és kazettán)!

A szereplők amerikai és magyar szinkronhangjai a következők:

JÁTÉKOK HANGJAI

  • Woody: Tom Hanks, Magyar hangja: Stohl András
  • Buzz Lightyear: Tim Allen, Magyar hangja: Dörner György
  • Krumplifej úr: Don Rickles, M.h.: Forgács Gábor
  • Rey: Wallace Shawn, M.h.: Lippai László
  • Slinky: Jim Varney, M.h.: Kristóf Tibor
  • Guba: John Ratzenberger, M.h.: Kocsis György
  • Bo Peep: Annie Potts, M.h.: Farkasinszky Edit
  • Őrmester: R. Lee Ermey, M.h.: Rosta Sándor
  • Lenny: Joe Ranft, M.h.: Keresztes Sándor

EMBEREK HANGJAI

  • Andy Davis: John Morris, M.h.: Szalay Csongor
  • Sid: Erik von Detten, M.h.: Szőke András
  • Mrs. Davis: Laurie Metcalf, M.h.: Csomor Csilla
  • Hannah: Sarah Freeman, M.h.: Molnár Ilona

A sztori nagyon gondosan, izgalmasan lett felépítve, garantáltan sokakat lenyűgöz majd. A történet szerint Woody, a cowboy baba küldetést szervez Andy születésnapi bulijára, hogy megtudja milyen ajándékokat kapott. Mielőtt Woody végleg megnyugodhatna, kiderül, hogy Andy egy akciófigurát is kapott. Ez az akciófigura Buzz, aki elhiszi, hogy az a küldetése, hogy megmentse a világot a gonoszságtól. Természetesen Woody eleinte nem szimpatizál Buzz-al, akivel majd csomó kalandba fog keveredni. Ezek a kalandok néha akár az életükbe is kerülhetnek. Mindenkinek ajánlom ezt a nagy sikerű rajzfilmet!!!!

 TOY STORY - JÁTÉKHÁBORÚ ÉRDEKESSÉGEK

Pic 2.jpg

- Buzz Lightyear a nevét Buzz Aldrin asztronauta után kapta. A szereplő kinézetét az Apolló űrhajósainak ruháiról és a G. I. Joe akciófigurákról mintázták.

- Woody-t, a készítők kezdetben egy hasbeszélő bábúnak képzelték el, amiből aztán egy felhúzhatós, kitömött cowboybaba lett. Nevét Woody Strode western színészről kapta.

- Lasseter (a rendező) Tom Hanks-et szerette volna megnyerni Woody hangjának. Vágya teljesült is.

- 1993. november 19-én a Pixar bemutatta a film egy korai vázlatát a Disney-nek. Ám az eredmény katasztrofálisan sikerült. A produkciót leállították, míg egy a Disney által jóváhagyott forgatókönyv el nem készül. 1994 februárjában indították újra a munkálatokat.

- Tervbe volt, hogy a történetbe teszik Barbie-t, aki megmentené Woody-t és Buzz-t a film végén, ám erről hamar le kellett tenniük, mivel a babákat gyártó Mattel nem egyezett bele a játék felhasználásába. Elmondásuk szerint, ha a baba megszólal, és animálják, saját személyiséget kap, ami nem biztos, hogy minden kislány vágyálma. A Hasbro hasonlóképpen nem járult hozzá a G. I. Joe licencbe bocsátásához, ám a Mr. Potato Head (Krumplifej úr) szerepeltetését engedélyezte. A filmhez kapcsolódó játékokat a Thinkway Toys gyártotta, amely cég 1995-ben az egész világra terjedő licencet megszerezte.

- 2010-re elkészült az animációs film 3D-s változata.

- Buzz Lightyear klasszikussá vált mondata sokak körében ismert, ami a következőképpen hangzik: "A végtelenbe és tovább!" 2008-ban az asztronauták magukkal vittek egy Buzz Lightyear figurát a világűrbe a Discovery űrrepülőgép fedélzetén egy oktatási program keretében, miközben a fent említett szállóigét említették.

- Szintén 2008-ban, a szállóige nemzetközi híradásokba is bekerült, mikor arról tudósítottak, hogy egy apa és fia folyamatosan ismételgette azt egymásnak jelezve, miközben a hullámokkal küzdöttek 15 órán keresztül az Atlanti-óceánban.

- A Toy Story filmből jelenleg 3 epizód készült el. Az érdekesség csupán annyi, hogy itt a folytatások is hasonló színvonalúak mint az első rész. Hiszen tudhatjuk, hogy általában a folytatások katasztrofálisra sikerednek.

- A filmhez kapcsolódóan videojátékok is megjelentek, szinte az összes játékkonzolra és természetesen PC-re is.

A végére pedig azt kívánom, ez a bemutató hozza meg minden olyan embernek a kedvét, aki eddig nem tudta eldönteni, megéri-e megnézni ezt a csodálatos rajzfilmet!

(Utoljára frissítve: 2012. június 18. 22:05)

KÖVETKEZŐ MESE A BLOGON

Várható bemutató: Június vége!

ajánló.jpgPumukli (1979)

A bejegyzés trackback címe:

https://varazslatosmesefilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr753471333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása