Világklasszikusok: Az oroszlánkirály (1994) - Varázslatos mesefilmek - Classic

A most bemutatott mese, Az oroszlánkirály, kivételes helyet foglal a szívemben, és ehhez szintén gyermekkori emlékek fűződnek. A mesét nem egyszer és nem kétszer láttam már, mert egyszerűen megunhatatlan. A rajzfilmben nagyon sok poénos jelenet lesz, főleg ha majd Timon és Pumba felbukkan, viszont az érzékeny lelkűek is készüljenek fel, mert lesznek benne megható jelenetek is. A történet jól kitalált és felépített olyannyira, hogy nagyon magával tudja ragadni az embert. Látszik, hogy a készítők beleadtak apait-anyait, a karakterek szerethetőek, a történet fantasztikus. Az oroszlánkirály ebben az évben töltötte 17. születésnapját, de az idő egyszerűen nem látszik meg rajta. A főcímzene a kedvenceim közé tartozik sok más betétdallal együtt. Szerintem alig akad olyan ember akinek ne tetszene ez a remekmű. Ajánlom mindenkinek az alkotás megtekintését, nem fogtok csalódni benne.

Vajon miben sántikál Zordon?

Az Oroszlánkirály (angolul: The Lion King) egy 1994-es amerikai animációs film a Walt Disney Feature Animation készítésében és a Walt Disney Pictures forgalmazásában jelent meg. A szövegeket Tim Rice írta, a csodálatos filmzenét pedig Hans Zimmernek köszönhetjük, amiért Oscar-díjat is kapott, továbbá a film egyik betétdala is elnyerte az aranyszobrot. A Disney 32. egész estés rajzfilmje a harmadik legnagyobb bevételt hozó animációs film (az első a kézzel rajzolt rajzfilmek kategóriájában) mind az Egyesült Államokban, mind pedig világviszonylatban is.
Az oroszlánkirály eredetileg "A dzsungel királya" címet viselte a készítés korai szakaszában. Az animátorok a rajzfilm érdekében hús-vér állatokat tanulmányoztak, a készítők közül pedig voltak olyanok akik Afrikába utaztak csak azért, hogy megfigyeljék azt a természetes környezetet, amelyet a filmben is bemutatni kívántak. Az alkotók a film készítése során új módon tudták bemutatni elképzeléseiket, melyet a számítógépek nagy jelentőségű használata segített elő. A legfontosabb jelenet a vadállatok menekülése volt. Számos különböző állat karakterét alkották meg egy 3D-s számítógépes program segítségével, amely megszázszorozta és a kézzel rajzoltság látszatával is felruházta őket, mindemellett egy véletlenszerű útvonalat is kijelölt a hegyoldal lejtőjén, hogy a csorda valódi és megjósolhatatlan mozgásának érzékletét keltsék. Hasonló sokszorosítást alkalmaztak a "Készülj hát" dal közben, amikor több száz ugyanolyan hiéna menetel.

Timon és Pumba - Akiken csak nevetni lehet

A készítők az oroszlánkirályt csak másodlagos projektnek tekintették a Pocahontas mögött, mivel épp egy időben készítették mindkettőt. A Disney Feature Animation több munkatársa is a Pocahontast részesítette előnyben, mivel akkor úgy gondolták ez sikeresebb és elismertebb lesz az Oroszlánkirálynál. De tévedtek. Ugyanis amikor mindkét film a mozikba került, az oroszlánkirály sokkalta több pozitív visszajelzést kapott a közönségtől és messze nagyobb bevételt ért el a Pocahontasnál, noha mindkét film sikeresnek bizonyult.
Egyes vélekedések szerint Az oroszlánkirály története az 1960-as években készült Kimba, a fehér oroszlán című animációs sorozatból merít ötleteket, azonban ahogy ez lenni szokott, a készítők tagadják ezen állításokat.
A rajzfilm főszereplője, Simba, egy fiatal oroszlán aki kezdetben szülei segítségével tanulja meg az afrikai szavannákon, hol a helye az élet körforgásában, ezalatt számos akadállyal meg kell küzdenie, hogy majdan ő lehessen a törvényes király, aki az állatok felett fog uralkodni. A film kezdetén Rafiki, a mandrill sámán bemutatja Simbát, Mufasa király és Szarabi királynő fiát a Trónszirt körül gyülekező állatalattvalóknak. A király fivére, Zordon azonban rájön, hogy a kis Simba születésével elvesztette a jogot, hogy ő lehessen a király, ezért azt tervezi megöli saját fivérét és a fiát. Hogy sikerül-e Zordonnak megvalósítania gonosz tervét, az a rajzfilmből kiderül.

Korábban a Disney animációs filmek dalaiban ismeretlen énekesek hangjai csendültek fel, azonban a rajzfilm már ismert amerikai színészeket szólaltatott meg, mint pl. Whoopi Goldberg, Rowan Atkinson és Jeremy Irons. A rajzfilm kiváló magyar szinkronhangot kapott, melyben Simba magyar hangja: Stohl András.

AZ OROSZLÁNKIRÁLY ÉRDEKESSÉGEK

- A szereplők között megtalálhatjuk sokak kedvenc párosát, Timon és Pumbát, aki egy-egy feszült jelenetnél próbálják humorral oldani a hangulatot. Ezen kívül a két jó barát a következő 2 részben is szerepelni fog, sőt rendelkeznek önálló rajzfilmsorozattal is.

- Az oroszlánkirálynak még két további része készült el: Az oroszlánkirály 2 - Szimba büszkesége, -amit szintén ajánlok megnézni, mert hasonlóan szép a története-, és Az oroszlánkirály 3 - Hakuna Matata, amiről egyelőre még nem tudok véleményt nyilvánítani.

- A rajzfilm 2003-as DVD-s kiadása tartalmaz egy új jelenetet is.

- Az oroszlánkirály egy zenés film is, a dalokat Elton John szerezte.

- Noha Az oroszlánkirályt csak másodlagos produkciónak tekintették a Pocahontas rajzfilm mögött, az előbbi mégis sokkalta több pozitív visszajelzést kapott a közönségtől, és sokkal nagyobb bevételt is ért el.

- Az oroszlánkirály 32. egész estés rajzfilmje a harmadik legnagyobb bevételt hozó animációs film világviszonylatban.

- Az oroszlánkirály bizonyos elemeiben párhuzamot mutat Shakespeare Hamlet című drámájával, a bibliai József és Mózes történetével, illetve az 1942-es Bambi, szintén Disney-s alkotással.

VIDEÓBEJEGYZÉSEK

Az oroszlánkirály - Az élet az úr 

 Az oroszlánkirály - Érzed már a szív szavát

KÖVETKEZŐ MESE A BLOGON

Mekk Elek az ezermester (1980)
Várható bemutató: November eleje!
FRISS! Várható bemutató: November 2! (Elhalasztva)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazslatosmesefilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr983130153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mayhem 2011.11.01. 22:51:29

Írtad a bejegyzésedben hogy a Oroszlánkirály 3 Hakuna Matata-t nem ismered, elárulom hogy igazából az 1. részt mutatja be timon és pumba szemszögéből, meg megmutatják timon és pumba múltját, nagyjából ennyi :D

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2011.11.02. 14:42:06

@mayhem: Azóta már láttam a mesét. Tetszett, de az elsőt nem übereli :P

Je m'appelle Théo · http://www.theosblog.blog.hu 2011.11.06. 17:39:46

a legszebb dalokat ehhez a Disney műhöz írták :)
süti beállítások módosítása