Világklasszikusok: Hamupipőke (1950) - Varázslatos mesefilmek - Classic

Most egy nagyon szép Disney mesét mutatnék be, melyet lefogadom, hogy nagyon sokan ismernek: a Hamupipőke. Szerintem az üveg cipellőről, hozzám hasonlóan, mindenkinek ez a mese jut egyből az eszébe. Felteszem, nagyon sok lány szereti ezt a mesét, és sokan azt mondják, hogy csak nekik való, de én ezzel a megállapítással vitába szállnék. Bevallom szerényen, hogy a Disney mesék közül számomra igazán előkelő helyen áll a Hamupipőke. Mivel a mesét nem mostanában láttam, újra meg kellett néznem egy kis frissítés gyanánt, de nem is bánom, egy ilyen szép mesét akárhányszor megtudnék nézni. Nagyon jól kitalált történettel rendelkezik, és természetesen itt is a jó győzedelmeskedik. Gyermekeknek biztos, hogy tetszeni fog.

Röviden a történet a következő:
A mese elején megtudhatjuk, hogy Hamupipőkének az állatokon kívül nincsenek más barátai, mostohái csak ugráltatják őt, és még az a komisz macska, Lucifer is csak rossz fát tud tenni a tűzre. Szegény Hamupipőke nagyon magányos, míg egyszer csak a király bált rendez, hogy a fia megtalálja a hozzávaló feleséget. Bánatos is a király, mert nincs egy szem unokája sem. Ugyebár Hamupipőke is szeretne oda eljutni, de mivel elszakítják a szép ruháját, nem tud elmenni a bálra... akarom mondani nem tudna elmenni, ha nincs a jóságos tündér. Hogy ezek után, miképp alakul a szépséges Hamupipőke sorsa, az már azon múlik, megnézitek-e a mesét!

FIGYELEM! A mostoha testvérek kornyikálásától egyenesen frászt lehet kapni, ellenben Hamupipőke énekétől a bőrünkből majd ki fogunk bújni, hiszen olyan szép hangja van.

A gyönyörű Hamupipőkének párja nincs

Walt Disney 1922-ben kezdett el rövid, tízperces kis modern rajzfilmekkel próbálkozni, hogy megvalósítsa ötletét legújabb rajzfilmjéhez, a Hamupipőkéhez. 28 évnek kellett eltelnie, hogy megszülessen a végleges ötlet. Tehát Disney úrnak volt ideje alaposan átgondolni ezt a mesét. Ám Hamupipőkéhez megfelelő hangot, Luciferhez pedig megfelelő alakot nem tudott találni. Aztán mikor egy barátja macskáját, Mollyt meglátta, Disney örömujjongásban tört ki, és jelentette, megvan a tökéletes Luciferhez illő forma. No, de ezzel még nem volt vége a problémának, ugyanis Hamupipőkéhez még mindig nem találtak megfelelő hangot, ezért kénytelenek voltak szereplőválogatást hirdetni. A szerepet egy  Ilene Woods nevű lány nyerte meg, akit két barátnője nevezett be. Ezek után jött a premier 1950-ben, amit nagyon sokan megtekintettek, és a közönség körében népszerű is lett. Walt Disney se volt rest, később további egész estés mesefilmeket rendezett, melyek valamikor sorra is fognak kerülni a blogon. 

A Hamupipőke rajongói ne szomorkodjanak, mert még további 2 rész született, mindkettő 2000 után, és ezeket is feltétlen megfogom majd nézni. Bízom benne, hogy Hamupipőke megőrizte szépségét, mert az első részben magam is bevallom, nagyon szépre sikerült a karaktere.

Amikor megnéztem a mesét, úgy sajnáltam, hogy másfél órás sincs az egész, de igazából pont ennyi kell bele. Nagyon tetszett nekem a magyar szinkron is, visszahozta a régi idők szépségét és hangulatát. Hamupipőke magyar hangja csodálatos. És ha már itt tartunk, nézzük kik a szinkronhangok: 

-Hamupipőke (Cinderella): Pap Éva
-Mostoha: Sennyei Vera
-Anasztázia: Gombos Katalin
-Drizella: Hacser Józsa
-Tündér: Tolnay Klári
-Királyfi: Garics János
-Öreg király: Latabár Árpád
-Nagyherceg: Rozsos István
-Jackie: Csákányi László
-Guszti: Márkus László


A magyar szinkron 1958-ra készült el, s ez a hazai mozikba is bekerült. Természetes, hogy a nézőközönséget el is bűvölte a bájos kis mese. Kiadták VHS-en, majd a kor haladtával DVD-n is. A szinkron a Pannónia Filmstúdióban készült. Nézze meg mindenki, egy csodálatos mesét fog látni...

HAMUPIPŐKE ÉRDEKESSÉGEK

-Érdekesség, hogy a mesében csak az egerek tudnak beszélni, viszont a többi állat nem.
(FRISSÍTVE 2011. március 29-én)

/Ha ti is tudtok érdekességeket a Hamupipőke című mesével kapcsolatban, nyugodtan osszátok meg velem és a többi Kedves Olvasóval!/

U.I.: Kommentálni is lehet, kifejezhetitek tetszéseteket nemtetszéseteket is! Ha az utóbbi eset áll fenn, természetesen nem gond, de káromkodást nem akarok látni, hisz azért munkálkodok keményen ezen a blogon :)

  

KÖVETKEZŐ MESE A BLOGON


Kérem a következőt! (1974)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazslatosmesefilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr102701539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Other Side 2011.03.29. 20:27:33

Azt szeretem a Blogod-ban Ernő barátom, hogy A Mesék bemutatásánál nem csak kiCOPY-zod valahonnan hanem a Saját szavaiddal irod le a meséket.
Ezt a mesét még nem láttam de a te bejegyzésednek hála megprobálom megnézni.
Köszönöm!
Ja és sikeres blogirás-t kivánok mindenkorra!
UI: kérdés? A blognak van más szerkesztője rajtad kivül?

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2011.03.29. 21:09:12

@starkp: Na igen! Próbálom a legjobb gondolatokat összeszedni ezekről a mesékről! Sürgősen nézd meg ezt a mesét, mert nem tudod mit hagysz ki:) Megnéztem a folytatásokat is, abból a 3. rész nagyon tetszik még. Köszi egyébként.
Amúgy nincs másik szerkesztő csakis én :)

suzildi (törölt) 2011.04.12. 11:03:45

Nagyon tartalmas volt a Hamupipőkés poszt! Természetesen ez az egyik ami a kedvencem volt! (mint kislány...) Disney nagyot alkotott!!! Sok feldolgozásban láttam, valódi, élő szereplőkkel is, mindig is tetszett!!!
Köszi! :)
süti beállítások módosítása