Magyar mesecsodák: Kukori és Kotkoda (1971) - Varázslatos mesefilmek - Classic

KUKORI ÉS KOTKODA (1971)

A következő mesénk bemutatóját egy ismerős kis versecskével indítanám, amit régen és talán még ma is kívűlről fújhatnak a felnőttek, gyerekek és a Kedves Olvasók!

"Kukori, Kotkoda,
tojásból lesz a csoda!

Nagytaréjú, cifratollas, kapirgáló egyedek,
Nem repültök, mint a szép sas, mert tele a begyetek!

Kotkodács-kotkodács,
egy kis jó árulkodás!

Jól esik ám a zuzánknak, jobban, mint a kendermag,
Tréfa senkit meg nem bánthat, s néhány dolgot helyrerak!"

https://m.blog.hu/co/comment/image/0711/kukori2.jpg

Szüleim emlékeznek inkább eme gyöngyszemre, én eddig csak pár részt láttam belőle talán. Sokszor mondogatom, hogy semmit sem késő elkezdeni, tehát valószínű pótolom a hiányosságaimat, és megnézem az összes epizódját. Sajnos nem túl hosszú rajzfilmsorozat. Lehetne belőle egy Tom és Jerry mennyiség nem? Visszatérve szüleimre és más felnőttekre, abszolút pozitív véleménnyel volt mindenki róla. Meg merem kockáztatni, hogy a legtöbben a Kukori és Kotkodáról meséltek nekem szívesen. Arról, hogy gyerekkorukban állandóan ezt a mesét várták, és hogy nagyon szórakoztató volt.

De miről is szól a mese?
Kukori és Kotkoda egy boldog házasságban él, de ez a Kukori olyannyira lusta, hogy Kotkodát ezzel gyakran felbosszantja, és így csak bonyodalmat okoz. Kukori a házimunkát sem képes jó, tisztességes férjként elvégezni. A ház körüli munkát igyekszik elkerülni, szegény Kotkoda hiába kéri, hogy kapirgálja ki a gyomot vagy porolja le a szőnyeget, annak esze ágában sincs megcsinálni. A munka kikerülésében segítségére van nagy cimborája, Kopasznyakú is. Na de a rossz is elnyeri méltó büntetését, mert a 2 komisz mindig pórul jár, Kotkoda alaposan megleckézteti a lustáját. Én azt mondom, jól is teszi!!!!

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:Mg3Vlx3UK2DQLM:http://img212.imageshack.us/img212/1903/image00276kvf1.jpg&t=1

A Kukori és Kotkoda egy magyar rajzfilmsorozat, mely forgatókönyvét Bálint Ágnes írta. Az első olyan mesesorozat, amely a Magyar Televízió megrendelésére készült el. 1971-től kezdték el vetíteni, és ebből a rajzfilmsorozatból 1970 és 1972 között két széria, ha egészen pontos akarok lenni 26 rész készült el. Kukori hangja Márkus László, Kotkodáé pedig Psota Irén. A Kukori és Kotkodában a főcímzenén kívül, mindössze egyetlen elektromos orgona hangja hallható, melyen Lovas Ferenc játszott. A főcímet senki ne gondolja egyszerű dalocskának, ahogy utána olvastam Psota Irénnek és Márkus Lászlónak nem is volt könnyű dolga vele, mert a zene ritmusa gyakran változik, a háromnegyedek időnként váltakoznak a kétnegyeddel.

A mesét videokazetta és DVD formájában is kiadták. A DVD kiadás 2004. november 2.-án jelent meg. Megéri szerintem megvásárolni, vagy ha a TV-ben adják megnézni, főleg aki a régi szép emlékeket akarja újra átélni. Én is pótolom az biztos a hiányosságaimat, Kukori és Kotkoda terén ( :) ), de most nézzük a már szokásossá vált érdekességeket:

KUKORI ÉS KOTKODA ÉRDEKESSÉGEK

 

http://www.origo.hu/i/0712/20071214kukoriesk.jpg

  • Képzeljétek el, a rajzfilmsorozat alapötletét Bálint Ágnes kolléganője adta, aki gyakran panaszkodott arra, hogy férje nem hajlandó elvégezni a házimunkát. És ekkor megszületett Kukori, aki minden epizódban felbosszantja lustaságával Kotkodát.
  • A sorozat rendezője és megtervezője, Mata János azért választotta a tyúk és kakas figuráját, mert úgy vélte, ha csak két lába van a szereplőknek, kevesebbet kell rajzolni.
  • 1981-ben a Szerencsi Édesipari Vállalat csokoládéinak papírjain, Kukori és Kotkoda figurái is szerepeltek.
  • A Kukori és kotkoda megjelent egyébként 2*120 db-os kirakós játék formájában is. És emlékeim szerint kiskoromban valakinél mintha játszottam volna vele.... Hmmmm régi emlékek! :)
  • Mata János a figurákat tojásformából rakta össze, ugye azért, hogy a gyerekek is könnyen megrajzolhassák őket. Így a tyúkok feje, teste és csőre is tojás formájú.
  • A szereplők környezetének kialakítására is nagyon ügyeltek, Kukoriék parasztházban laktak, míg Hápogi modern házban úszómedencével.
  • Hápoginak volt egy robogója, amit Bálint Ágnes azért írt a történetbe, mert akkoriban Mata Jánosnak is volt egy robogója!!!
  • Nem kell mondanom ugye, hogy 1970-ben még fekete-fehér képernyőjű TV-k voltak? De ezt a rajzfilmsorozatot színesben készítették, a céllal, hogy moziban is vetíteni fogják.
  • A második szériában Kotkoda új hangot kapott, ugyanis Psota Irén akkoriban Amerikában vendégszerepelt, ezért Hacser Józsa lett Kukori új hangja.
  • A jellegzetes káráló hang Márkus László ötlete volt.
  • Könyv formájában is megjelent: 1985-ben megjelent egy 64 oldalas képeskönyv is, melynek szövegét Bálint Ágnes írta. 2006-ban egy kifestőkönyv is megjelent Kukoriékról.

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:METqNL30KZJPFM:http://imagerz.com/QEMTC0tvAwJQU1JEQwVQ&t=1

 

 


 

 

 

 

KÖVETKEZŐ MESE A BLOGON

Kacsamesék (1987)

http://img.youtube.com/vi/INubo7nJ9YA/0.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazslatosmesefilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr102451868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadiposzi (törölt) 2011.06.01. 13:20:07

Kedves Ernő!
Tetszik az ötleted, aranyos a blogod, örülök, hogy rá találtam. Csupán egy apró morgás: tanulj meg kérlek magyarul! A fogalmazványaid alulról súrolják egy ügyesebb általános iskolai diák szintjét. Kérj meg valakit, hogy fésülje át a szövegeidet, mielőtt megjelenteted, mert ez így egy 23 éves sráctól borzasztó. És, nem nem a helyesírásodról van szó, hanem arról, hogy a mondat alkotási, mondatfűzési képességed suta egy kissé.

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2011.06.01. 14:05:50

@Nadiposzi: Kedves Nadiposzi!
Amit írtál, sajnos azzal én tisztában vagyok, viszont egy jó barátommal átszoktam fésültetni a mondatokat. Örülök, hogy tetszik a blog, és köszi!
süti beállítások módosítása