Világklasszikusok: Tom és Jerry (1940) - Varázslatos mesefilmek - Classic

Egy olyan mese következik, amit szintén szerintem nagyon sokan ismernek a TV képernyőjéről, hasonlóan mint az eddig felelevenített meséket a blogon. Ez nem más mint a Tom és Jerry! Szintén gyerekkori emlékek kötődnek hozzá, és ma is szívesen megnézek pár részt ebből a sorozatból. Manapság is készítenek egész estés filmeket a két jómadárról.

Tom egy igazán nyugodt házimacska. Egy családnál lakik, mikor kihez kerül és az a dolga, hogy egerésszen. Egy igazi lusta macskáról beszélhetünk, aki ráadásul azonkívül, hogy két lábon jár, még a hűtőt is szereti nyitogatni. Majdnem ugyanilyen életet él lyukjában Jerry is, mármint élne ha Tom ezt engedné. Rengeteg történetük lesz, természetesen ezek nem kapcsolódnak egymáshoz, mindig más és más cselekmény lesz. Rengetegszer fognak fogócskázni egymással, amiben lássuk be, itt sem a méret a lényeg. Ugyanis Tom az egyes epizódokban szegény, mindig baklövéseket követ el, és Jerry könnyen túljár az eszén. Emlékeim szerint viszont lesznek olyan részek, ahol Tom kerül ki győztesen, esetleg a mese végén kibékülnek egymással. Egy biztos, Tom nem fogja és nem is akarja Jerry-t megenni. Ezenkívül két másik főszereplőt is érdemes megemlíteni, Cöveket a környékbéli kutyát, és Tyke-ot a kisfiát. Ők is szinte állandó szereplői a sorozatnak, egyes részekben pedig mellékszereplőkkel is megismerkedhetünk. A rajzfilmnek DVD és videokazetta kiadása is van.
Természetesen az egyes részek nagyon változatosak lesznek, van amikor a főhősökkel a régmúltban találkozhatunk, ahogy olyan is akad, mikor Jerry egy kísérletezgetés során fölénybe kerül Tom-al szembe, mert szupererőre tesz szert. A történetek között egy valami viszont ugyanolyan marad. Minden részen pompásan fogunk szórakozni, egyik sem válik unalmassá.

A Tom és Jerry sikeres és egy igazán hosszú életű amerikai animációs sorozat, amelyet szintúgy mint a blogon már bemutatott Foxi Maxit,  William Hanna és Joseph Barbera írt meg és rendezett az MGM számára. És ahogy említettem, napjainkig sem merültek ki az ötletekből a készítők, hiszen még mindig készítenek meséket róluk. A sorozat epizódjai összesen hét Oscar díjat nyert, számos más kitüntetés mellett. Az írók összesen 114 epizódot készített  belőlük 1940 és 1957 között. 1960-ban viszont az MGM stúdió megbízására, újabb epizódok születhettek a Rembrandt Films gondozásában. Ezen részek 1963-tól '67-ig készültek. De ezután sem volt elfeledve a sorozat, hiszen a két író révén, újabb részek kerülhettek bemutatásra a TV-ben 1970-ben, '80-ban és '90-ben is. Napjainkban viszont a Warner Bros. rendelkezik a Tom és Jerry jogaival, és készítik is a Tom és Jerry Talest. A végére pedig jöjjön pár érdekesség ezen rajzfilmsorozattal kapcsolatban, és elmondanám, hogy ne hagyja ki senki ezt a csodálatos mesét. Kisgyermekeknek feledhetetlen szórakozás lesz, ahogy természetesen a felnőtteknek is.......

 TOM ÉS JERRY ÉRDEKESSÉGEK

- A Tom és Jerry első epízódját Rudolf Ising rendezte. Ő eredetileg viszont a két főszereplőt Jaspernek, és Jinxnek nevezte el, többször lehet hallani, hogy Tomra rászól a gazdája, hogy:"Jasper?! Jasper! Mm-hmm... that no-good cat!" - azaz - "Jasper?! Jasper! Mm-hmm... az a mihaszna macska!"

- Az egyes epizódokban erőszakról is beszélhetünk, viszont egyetlen egy rész sem tartalmaz véres jelenetet!!! Ezek az erőszakosságok, viszon inkább humorosak mint durvák.

- Szöveg nagy általánosságban nem fordul elő a rajzfilmben, kivéve néhány epizódot. Tom és Jerry dialógusai inkább ordításból és kacagásból állnak. (És itt nem említeném meg az egyik egész estés rajzfilmet, ahol beszélnek is. Ebből is tervezek majd bemutatót egyébként!)

- A Tom és Jerry-t több tévécsatorna is cenzúrázta, ugyanis vannak részek ahol Tom dohányzik, ahogy azt is cenzúrázták, amikor Tomot és Jerryt fekete arccal mutatják be egyes robbanások után.

- A Mammy Two Shoes karakter ábrázolását gyakran tekintik rasszistának, mert egy fekete asszony volt, akinek egy egér fészkelt a házába.

- A Tom és Jerry 1942-től kezdődően képregény formájában is megjelent, számos változatban. (Magyarországon azt hiszem még most is van képregény belőle. Sajnos egy példányom sincs.)

- Videojátékokban is szerepet kaptak, a Nintendo és Super SNES konzoljaira, de azóta újabb platformokra is jelent meg játék: PS2, Xbox és Nintendo Gamecube-ra.

 

 

 

 

 

 

 


KÖVETKEZŐ MESE A BLOGON

http://img.youtube.com/vi/oNnEx665zRg/0.jpgFrédi és Béni, a két kőkorszaki szaki (1960)

A bejegyzés trackback címe:

https://varazslatosmesefilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr622415783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása